Boek een Skibootfit
Persoonlijk & deskundig advies
Skischoenen op maat?
Bel 0182 514770 voor een afspraak
Nu ook zwemkleding en zwembrillen

De beste skischoenen 2021-2022

 • Geplaatst op
 • Door Leo Verzijl
De beste skischoenen 2021-2022

In het post coronaseizoen 2021/2022 zijn er weer tal van interessante ontwikkelingen op het gebied van skischoenen. Vooral de introductie van de nieuwe Speedmachine 3 van Nordica is heel interessant. Ook Fischer zet door met 4 nieuwe modellen die eigenlijk vorig seizoen al zijn geïntroduceerd waren. En wat veel goede skiërs in ons kikkerlandje zal bekoren is dat Nordica de HF achterinstap-serie heeft uitgebreid met de HF 120 Pro. Of wat dacht u van een comfortabele softboot skischoen van Apex? Maar vlak ook de nieuwe hybride skischoen van Tecnica niet uit. De Cochise 130!

Voorwoord

Welkom bij onze populaire blog over de beste skischoenen/skibotten(voor onze Belgische lezers). Nu de skigebieden weer volledig open gaan/zijn na de beperkingen door het Coronavirus is er een ware run ontstaan op wintersportvakanties. Ook bij ons in de winkel zijn we ook al volop aan het verkopen.

Het schrijven van een artikel over wat nu de beste skischoenen nogal onderhevig aan wat randvoorwaarden.

Dit betekent dat de beste skischoenen (voor u) de volgende eigenschappen moeten hebben:

 • De juiste maat: dus niet een maat groter omdat je bijvoorbeeld brede voeten hebt.
 • De juiste schaalvorm: kies de schaal die hete beste past bij het profiel van je voeten. Dus bijvoorbeeld geen spits toelopende schaal als je een breed uitlopende voeten hebt. Of kies als je stevige kuiten hebt geen smalle schacht en vice versa.
 • Het juiste volume: tegenwoordig bestaan skischoen series uit laag volume (LV), medium volume (MV) en hoog volume (HV) skischoenen. Heb je bijvoorbeeld een hele smalle voet dan is de kans groot dat je een laagvolume skischoen nodig hebt. Maar hier komen we in deze blog later nog op terug.
 • De juiste flexwaarde: flexwaarde is de mate waarin de skischoenen doorbuigen. Hier zit geen standaardisatie in. Flex 110 bij een Tecnica Mach 1 is vele mate haoger in stijfheid dan een Flex 110 van een Rossignol All Track die vele malen zachter is. Het is meer een aanduiding in de serie. Maar hier kom ik later op terug.

Voortschrijdende technologie

De technologie voor skischoenen heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Vooral ook door de komst van het GripWalk zoolsysteem wat lopen een stuk veiliger en comfortabeler maakt. Maar ook door gebruik van High-Tech kunststoffen die soms uit de ruimtevaart komen (e.g.Head Graphene). Maar denk ook aan betere materialen in binnenschoenen. Vervolgens zijn de mogelijkheden om skischoenen aan te passen ook flink gegroeid. Hier heb je wel een bootfitter bij nodig die weet hoe dat moet. Als laatste is het vermelden waard dat bootfittechnieken en bootfitapparaten ook steeds beter worden.

Licht en comfortabel

Van veel (consumenten) skischoenen die de laatste 3 jaar op de markt gekomen zijn is het gewicht flink gereduceerd. Dit komt door het gebruik van steeds lichtere materialen (kunststoffen) en slimmere constructies waarbij op strategische plekken kunststof dunner gemaakt of juist verstevigd wordt. Voordeel is dat skiën minder kracht kost en tegelijk dynamischer aanvoelt.

Temperatuur neutrale kunststoffen

Door bepaalde toevoegingen aan de kunststoffen van de schaal hebben skischoenen bij elke temperatuur nagenoeg dezelfde stijfheid. Dus niet zoals vroeger dat ze van beton zijn als het stevig vriest en slap als je heerlijk in het voorjaarszonnetje skiet.

Betere aanpasbaarheid kunststoffen

De hightech kunststofmixen die tegenwoordig voor de schalen gebruikt worden, zijn door een bootfitter makkelijker en sneller te bewerken om de gewenste vorm in de skischoenen te krijgen. Door gebruik te maken van diverse bootfittechnieken en -apparatuur zijn skischoenen perfect om de voeten te vormen. Hier is wel een goede en ervaren bootfitter voor nodig. 

Grip Walk technologie 

De Grip Walk binding- & skischoentechnologie  is de belangrijkste aanpassing aan alle skischoenen van de laatste 30 jaar. De GripWalk technologie  is in 2018 geïntroduceerd door het Marker concern (Dalbelllo, K2, Marker bindingen, lkl ). De reden was om het comfort en de veiligheid tijdens het lopen met skischoenen te vergroten. Want er gebeurden veel ongelukken buiten de piste door het uitglijden. Een bekende is bij het instappen in de skibus, uitglijden en je been breken.

Deze ISO-norm GW (9523) is inmiddels door alle grote merken erkend als vaste norm voor de toekomst. De gewone Alpinenorm (ISO 5355) blijft ook bestaan maar zal met name alleen voor raceskischoenen gebruikt worden. Bij skischoenen en bindingen met GripWalk ISO kunnen zowel de Alpine plaatjes als de Gripwalk zool gemonteerd worden.

De hiel- en teenstukken van een GripWalk zool hebben meer grip door gebruik van een zachtere compound rubber in combinatie met een grover profiel. Ook hebben ze een rondere vorm (schommel) gekregen. Hierdoor loop je veel makkelijker op skischoenen. Bergaf lopen (omdat je ski’s weer eens uitgegaan zijn door een val) is een stuk veiliger geworden omdat het risico op uitglijden een stuk verminderd is. Maar ook het lopen buiten de pistes.

Ga altijd naar een specialist om te checken of uw bindingen compatible zijn voor GripWalk. Als je een GripWalk zool hebt onder de skischoenen (herkenbaar aan het GripWalk logo) dan passen deze alleen in GripWalk bindingen!

Meer informatie over GripWalk vindt je hier...

Meer comfort en vastigheid door betere binnenschoenen

 

Skibinnnenschoen technologie

Ook is er meer aandacht gekomen voor het de kwaliteit en comfort van de binnenschoenen. Door gebruikmaking van betere isolerende en beschermende materialen blijven de voeten warmer en droger. Thermisch vormende materialen zorgen ervoor dat de binnenschoenen beter om de voet, hiel en onderbeen sluiten. Om een betere hielfixatie te krijgen maakt Head bijvoorbeeld gebruik van Liquidfittechnologie. Nordica maakt gebruik van warmte vervormbare kurkbinnenschoenen (Corkfit liners) en Tecnica heeft speciale C.A.S. binnenschoenen met specifiek bootfittersmateriaal erin verwerkt.

Foam binnenschoenen

Speciale foaminjectiebinnenschoenen vormen zich compleet om de voet en onderbeen. Op het gebied van personalisatie is dit het summum. Het foam van nu vormt zich beter, blijft zachter en behoudt ook veel langer zijn eigenschappen. Het foamproces gaat tegenwoordig sneller vooral met de nieuwe Quickfoam binnenschoenen van Bootdoc. Foam liners zorgen voor de ultieme aansluitende fit maar zijn niet echt goedkoop. Voor iemand die een week per jaar skiet is het niet rendabel. Mits er andere (bootfittechnische) redenen zijn om foamliners te gebruiken.

Producten tegen de koude voeten in skischoenen

Heeft u ook altijd koude voeten bij het skiën? Zelfs bij goede skischoenen op maat? Te ruime skischoenen zijn vaak hoofdoorzaak nummer een voor koude voeten. Immers hoe meer lucht in de skischoen des temeer ze afkoelen door de koude sneeuw. Maar het kan ook zijn dat je van nature altijd koude voeten hebt door een slechte doorbloeding of medische oorzaken. Gelukkig zijn er daarvoor momenteel veel producten te krijgen. Zoals bijvoorbeeld:

 • Verwarmde skischoenen 
 • Verwarmde skikousen
 • Verwarmde zooltjes
 • Knisper warmtezakjes voor handen en voeten
 • Verwarmde bodywear (ook dit helpt goed tegen koude voeten)

Ga voor instapgemak

Vindt je het aan- en -uittrekken van skischoenen nog steeds een lastig klusje? Niet getreurd. Tegenwoordig zijn er ook skischoenen waarbij dat door diverse technologien een stuk makkelijker wordt. Door bijvoorbeeld aanpassingen aan de binnenschoenen en het verzachten of scharnieren van de schalen op strategische plekken.Uiteraard wordt het instapgemak ook grotendeels bepaalt door de mate van de opening. Smalle (laag volume) skischoenen hebben nu eenmaal een kleinere opening dan brede (hoog volume) skischoenen.

De terugkeer van de achterinstap skischoenen

Als je het over echt instapgemak hebt dan heb je het over achterinstapskischoenen. Ze waren een tijdje uit beeld maar dit jaar heeft Nordica weer een ultra moderne voor zowle dames als heren een rear-entry skischoen op de markt gebracht. je vindt deze skischoenen verderop in het artikel

Soft skibootrevolutie 

Daarnaast is er de opkomst van zogeheten softboot skischoenen. Dat zijn een soort snowboardschoenen waarmee je in en uit een frame kan stappen. Dit zijn volwaardige skischoenen met dezelfde prestaties maar wel met het comfort waar snowboarders al heel lang van profiteren. Merken zoals bijvoorbeeld APEX en  DAHU zijn hierin gespecialiseerd.  

De opkomst van Hybride skischoenen

Hybride skischoenen zijn een vrij nieuwe klasse en worden ook steeds beter. Met deze skischoenen kun je praktisch alles. Tour skiën, op de piste en buiten de piste. Een ultra moderne hybride skischoen is bijvoorbeeld de nieuwe Tecnica Cochise 130. Kenmerken zijn dat ze zowel geschikt zijn voor GripWalk bindingen (GW) als tourbindingen (Dyn). Tevens zijn ze licht en hebben ze een mechanisme op de achterkant die de skischoen in zijn "vrij" zet zodat je er ook mee kunt touren.

Volumeklasse

Tegenwoordig zijn de skischoenen door de fabrikanten ingedeeld in 3 voetvolumes namelijk:

LV (laag volume) leestbreedte 96-98 mm smalle voeten/hielen
MV (medium volume) leestbreedte 99-102 mm medium voeten/hielen
HV (Hoog volume). leestbreedte 102-104 mm brede voeten/hielen

Opgegeven breedtematen gelden bij bijna alle merken voor skischoenen in maat 26.5

 

Hier gaan we...

 Nordica skischoenen

Nordica heeft momenteel twee toppers in de collectie allereerst de vorig jaar geïntroduceerde Pro Machine-serie (LV) en de dit jaar bijgekomen achterinstapsksichoenen de HF-serie (HV).

Nordica HF 110 HF 85W GripWalk

Review Nordica HF serie

De achter-instap skischoen is terug. Maar dan wel in een hypermoderne versie. Bereid je voor op optimaal instap en sluitgemak. Naast de twee jaar geleden geïntroduceerde HF 110 en HF 85 (dames) is er dit jaar de HF 120 Pro bijgekomen.  

Het handsfree mechanisme om in- en uit te stappen en te sluiten of open te doen zal heel veel Nederlandse skiërs bekoren. Bij het instappen en dichtdoen slaak je al een zucht van verlichting. Wat zit deze skischoen comfortabel. Maar vergis je niet, met de stijfheid van deze skischoen zit het ook snor. Samen met de (zeer goede) aanpasbare Primaloft 3D Cork Fit-binnenschoenen heb je een hele sportieve skischoen met een zeer goede hielfixatie. Als klap op de vuurpijl zorgt de Max Control Pivot voor een perfecte uitlijning tussen de achterschaal en de voorschaal. Daarbij zorgt deze scharniertechnologie voor een zeer goede zijwaartse ondersteuning en een responsieve en directe sturing. 

De speciale Corkfit binnenschoen kan in de oven voor een nog betere personalisatie. De binnenschoen bestaat uit een geheel en niet zoals vroeger uit twee delen. Hierdoor sluit de binnenschoenen de voeten nog meer op. Er zitten twee sluitingen op, een aan de achterkant en een op de wreef, die allebei goed verstelbaar zijn.

De pasvorm is geschikt dus voor brede volle voeten. Ook mag het onderbeen niet al te smal zijn want dan verlies je controle. ook voor voeten die om andere redenen moeite hebben om in skischoenen te komen hier bijna altijd makkelijk in en uit. De skischoen oogt zeer luxe en dat mag ook wel voor het prijskaartje.

De schaal is gemaakt van Infrared PU en dus uitzonderlijk goed aan te passen door een bootfitter. Het ontbreken van een Powerstrap is meestal geen probleem. Indien gewenst kunnen wij er een opzetten.

De HF 110 is voor heren en de HF 85 voor vrouwen Leestbreedte is 102 mm en geschikt voor vele blije brede voeten.Worden geleverd met Gripwalk en Alpinezolen.

De HF 120 Pro  Is nieuw dit seizoen. Nordica heeft hiermee high performance skischoen toegevoegd. De 120 versie heeft als extra een power strap en een iets stijvere schaal en dito 3D Cork liner binnenschoen. Je voelt het verschil ook echt. Voor de 120 moet je dus een betere skier zijn of wat meer gewicht in de weegschaal brengen. 

Nordica speedmachine 3 blog image

Review Nordica Speedmachine 3 (MV)

Eindelijk heeft Nordica de inmiddels legendarische Speedmachine vervangen voor de hypermoderne Speedmachine 3. Alleen al bij de unboxing ademt deze skischoen beestachtige power uit. De pasvorm is verbluffend en is het resultaat van jaren ontwikkeling. De Speedmachine 3 is er in 4 uitvoeringen de 100, 110, 120 en 130. Voor de 120 en 130 heeft Nordica zijn vermaarde Cork fit binnenschoentechnologie gebruikt.  Dit resulteerde in de bijzondere Black Cork fit binnenschoen die schaalspecifiek gemaakt is en de hielen goed vastzetten. Daarvoor moet de schoen wel eerst de oven in zodat ze naar de voeten, enkels en onderbeen gevormd worden. De Black Cork binnenschoen is goed stijf maar zonder verlies aan comfort en warmte.

De 3 staat voor de 3 force Nordica technologie: Onderbeen, Force binnenschoen en Tri-force schaal.

De schaal heeft een 3Force Honeycomb-constructie en combineert een licht maar stijf frame dat bijzonder responsief is met een schacht en schaal van zachter plastic.

Bij het instappen voel je dat de voeten er een soort van ingezogen worden. De binnenschoen is maar toch ook veel comfort dankzij de 3D Cork fit binnenschoen die de voeten en enkels ook goed beschermen. De schaal met infrared technologie is met speciale apparatuur zeer makkelijk te verbreden of te punchen.

De 120 en 130 versie zijn voor goede sterke skiers en hebben de meeste features. Het instappen kan voor sommige voeten in deze stijfheid wat lastig zijn maar door het gebruik van iets zachtere kunststof in de instapzone komen de meeste voeten er wel goed in.

Het meest unieke aan het topmodel de 130 is dat de flexwaarde op een eenvoudige manier iets soepeler te zetten is. Dit was ook mede bepalend dat de Speedmachine 3 130 voor 2022 een Gold Award heeft gekregen bij de ISPO ('s werelds grootste wintersportbeurs). Dit komt namelijk niet vaak voor bij high-end skischoenen.

Alle nieuwe Speedmachines zijn voorzien van GripWalk zolen van Michelin. Maar ze zijn door je wintersportwinkel ook om te zetten naar de oudere ISO Alpine zool.

De Speedmachine 3 is een medium volume skischoen en is met zijn 100 mm niet al te breed. Echter een bootfitter kan dankzij het Infra red kunststof de schaal binnen no-time te verbreden.

Nordica heeft wederom een performance topper op de markt gebracht met veel oog voor comfort!

 

Nordica Pro Machine 120 en 95W

 

Review Nordica Pro machine (LV)

De in 2019 geïntroduceerde Pro Machine-serie is de eerste laag volume (LV) skischoen voor de consument van Nordica. En wat een indruk maakten de skischoenen op de ISPO  in München (de grootste inkoopbeurs ter wereld voor wintersport). Nordica heeft destijds voor de Pro machine de prestigieuze Red Dot award gekregen. Deze awards worden toegekend aan producten met mooi design gekoppeld aan innovatie. De Pro Machine is er zowel voor dames als heren en doen qua verkoopaantallen niet onder voor elkaar. De volgende Flexwaardes zijn beschikbaar; Heren 110, 120, 130  Dames 85, 95, 105, 115 . De 110,120 heren en de 85,95 W zijn onze bestverkochte modellen

Hoe steekt de Nordica Pro Machine technisch in elkaar?

Het belangrijkste is om te weten dat Nordica door gebruik van het TRI FORCE MATRIX FRAME de skischoenen aanzienlijk lichter hebben gemaakt. Deze technologie zorgt tevens voor een betere overdracht van de kracht. In de overlap is juist weer zachter plastic gebruikt zodat je makkelijker in de schoen komt.

De ISOTHERM 3D CORK FIT R LACED (alleen in de 120, 130, 105W, 115W) binnenschoen is voorzien van een veter en heeft kurk rondom het enkelgedeelte voor een betere isolatie en meer hielfixatie. De 110 versie in de serie heeft een andere binnenschoen welke iets zachter en comfortabeler is (ook de prijs).

INFRARED technologie betekent dat het kunststof sneller te verwarmen en te bewerken is. Zowel de schacht als de schaal is van InfraRed PU kunsstof en is dus op elke plek aan te passen.

Conclusie

De Pro Machine is een geweldige en zeer sportieve skischoen als je smallere of zelfs iets bredere voeten hebt. Ze voelen zeer licht aan en hebben modern kunststof wat bij elke temperatuur een gelijke stijfheid heeft. Met de 120 en 130 versie kan een skileraar prima uit de voeten want die zijn gemaakt voor hoge snelheden. De 85 W zal veel vrouwelijke skiers bekoren in Nederland door zijn comfort en aansluitende pasvorm.

Specs:
GripWalk compatible.
Leestbreedte 98 mm (MP 26.5)
Binnenschoenen : 85W 95W 110M ISOTHERM 3D Primaloft® 105W 115W 120M 130M : Corkfit liner

Bekijk hier onze collectie van Nordica

 

Fischer heeft de collectie flink opgeschud voor 2021/2022 en is daardoor een stuk overzichtelijker geworden. Het assortiment bestond maar liefst uit 9 verschillende leestbreedtes dit is teruggebracht tot 4. Daarvoor heeft Fischer vele miljoenen moeten introduceren in nieuwe mallen en heeft geresulteerd in 4 compleet nieuwe skischoenseries. Namelijk: de RC 4 THE CURV ONE (HV), de RC ONE (HV), de RC4 THE CURV GT (LV) en een nieuwe RANGER (MV)

De populaire All Mountain skischoen Ranger one (HV) die vorig seizoen geïntroduceerd is, zit natuurlijk ook nog in de collectie. Alleen voorzien zijn ze voorzien van andere binnenschoenen met een stijvere flex. Ook is de high performance RC4 THE CURVE (MV) van een nieuw jasje voorzien in combinatie met nieuwe connected fit binnenschoenen.

Bij de damesskischoenen is het My concept overboord gegooid en hebben nu dezelfde naam gekregen als de herenlijn. Om ze te herkennen zijn de Flexwaardes allemaal met een 5 in het getal (85, 95, 105 en 115)

Nieuwe binnenschoenen

Alle skischoenseries van Fischer zijn voor seizoen 2020/2021 voorzien van nieuwe en nog betere binnenschoenen. De GT-serie heeft zelfs een binnenschoen waar je speciale Fischerpads om kunt plakken om zeer lokaal ruimte te kunnen creëren tijdens het Vacuümproces. 

Nog meer Vacuüm!

De gepatenteerde en award winning Vacuümtechnologie is nu nog belangrijker geworden. Vanaf nu bestaan alle skischoenen geheel uit Vacuplast! Zowel de schacht als de voet. Dit betekent dat onderbenen een perfecte uitlijning krijgen mits je met de schoenen natuurlijk het Vacuümproces ondergaan hebt. Het Vacuplast kunststof van de schacht is ook iets harder gemaakt zodat je nog meer grip hebt op de ski's. Alleen bij de Ranger one heeft de schacht door aanwezigheid van het Ski/Walk mechanisme géén Vacuplast in de schacht. Let op! Koop Fischer skischoenen nooit online want zonder het Vacuumproces mis je de perfecte pasvorm.

GripWalkzolen

Alle Fischer skischoenen zijn dit seizoen voorzien van de veilige GripWalkzolen. Heb je nog (oudere) ski's zonder GripWalkbinding dan kun je gewoon nog de Alpinezolen (ISO 5355 Alpine) erbij kopen. Informeer hierover bij je vakspecialist of lees hier meer over GripWalk.

Fischer Ranger one 110 EN 105 WOMEN

Review Fischer RANGER ONE VACUÜM  (HV)

De Ranger one serie (dames/heren) is waarschijnlijk de meest comfortabele skischoen ooit gemaakt door Fischer.  Deze Hoog volume schoen is geschikt voor bredere voeten en sportievere kuiten. Heb je smalle kuiten dan zijn ze echter ongeschikt, ook als je brede boeten hebt. De Ranger-serie valt bij Fischer dit jaar in de Multi-Performance klasse. De Ranger one is er dit jaar ook in een medium volume (MV) versie deze heet de Ranger (dus zonder one).

Fischer heeft bij de Ranger one als eerste een intuïtieve ski/walk hendel voor in de schacht geïntroduceerd. In plaats van de traditionele hevel op de achterkant is het mechanisme nu in de schacht verwerkt. Bij de bovenste schnall/buckle zit een slim hendeltje die als je er aan trekt de schacht in zijn vrijstand zet. De schacht kan dan 55 graden heen en weer bewegen waardoor je natuurlijk wel heel makkelijk loopt. Wel moet je dan ook de bovenste twee clips openzetten. Deze zijn bij echter bij openstand gezekerd door een mechanisme dat er voor zorgt dat de clip in de haakjes blijft zitten als je loopt. Zo blijven je voeten goed vast zitten tijdens het lopen.

In combinatie met de GripWalk zool kan daardoor je heerlijk vrijuit (en veilig) lopen. Nou vooruit in ieder geval naar de berg, soms van de berg (als je ski's door een val daar ergens slingeren), naar de apres-ski en weer naar je hotel.

Verder zijn ze vederlicht (zo een 1800 gram in maat 42) en is de schaal Vacuüm aanpasbaar zodat ze goed om de voeten en hielen zijn te fitten. De breedte in de voorvoet is 101mm en met 3mm uitbreidbaar (mits je een goede en lieve bootfitter hebt). De speciale floating entry tong maakt van instappen een feest. Zelfs als het zo hard vriest dat je ijsberen met hout ziet sjouwen. De AFZ binnenschoen is weer een tikje luxer, stijver en comfortabeler gemaakt.

De Ranger one is er voor heren in een 100, 110,120 en 130 Flex en voor dames in een 95,105 en 115 flex.

Fischer RC 4 THE Curve 2020-2021

Review Fischer RC 4 THE CURV VACUÜM (MV) & THE CURVE ONE (HV)

De RC4 THE CURVE (MV) die twee jaar geleden is geïntroduceerd heeft er een hoog volume broertje bijgekregen namelijk de RC4 THE CURVE ONE. Skiërs met hele brede voeten kunnen nu ook genieten van deze high performance duivel. Vooral de 130 serie van beide modellen zitten boordevol features zoals een 3-D binnenschoen die op gevoelige plekken van de voet door een bootfitter te "shapen" is. Comfortabel en hard skiën is het motto van de schoen.

Hoe steekt de RC 4 THE CURV technisch in elkaar?

Naast dat de Vacuüm schaal standaard al heel goed uit te lijnen is door Vacuüm technologie heeft deze ook nog de dubbele canting schroeven. Als je high Performance skiet dan wil je natuurlijk ook de een high performance uitlijning. Dit alles voor zorgt een zeer nauwkeurige canting. Tevens kan de hellingshoek van de schacht optimaal afgesteld worden door bijgeleverde inserts. Ook kan de schacht met bijgeleverde inserts iets gedraaid worden zodat de stijfheid gereguleerd kan worden.

Het bootboard (dit ligt onder de binnenschoen) is voorzien van markeringen zodat je deze exact op de millimeter af kunt slijpen. Deze bootfittechniek wordt gebruikt als er meer volume nodig is in de schoen.

Wat biedt de RC 4 CURV?

De Curv-serie heeft een heel mooie pasvorm waarover het algemeen redelijk veel voeten in kunnen. Het volume zweeft ergens tussen laag en medium. Er is plenty of ruimte voor de voorvoet of anders is er nog genoeg voorvoetruimte te creëren.

De binnenschoen is voorzien van een afneembare spoiler aan de achterzijde en de tong kan naar voren en achteren verschoven worden door een klittenband mechanisme. Dit heeft een zeer positief effect op de hielfixatie.

De leestbreedte is 105 mm op het breedste punt bij de voorvoet in een maat 26.5 MP. Gewicht 1900-1980 gram

De RC4 THE CURV is er voor de heren in flex 110, 120 & 130 en voor dames in een 105 & 115 flex

RC 4 The Curve GT

Tot slot. De allernieuwste telg in de Fischerfamilie is de ultra smalle Curve GT uitvoering Dus ideaal voor als je smalle voeten hebt en toch controle en comfort.

Bekijk hier onze collectie van Fischer.

 

Atomic heeft geen nieuwkomers dit jaar en bouwt verder met de eerder geïntroduceerde Prime-serie (MV) en de good old Hawx ultra-serie (LV). De Hawx Magna (HV) is de oudste in de collectie en zal waarschijnlijk volgend jaar vervangen gaan worden. 

Atomic Hawx Ultra 110 S en 130 S beste skischoen


Review Atomic Hawx Ultra 110s of 130s (LV)

De Ultra-serie is inmiddels al 5 jaar op de markt en is de lichtste skischoen ooit gemaakt door Atomic. Er waren toen nog wat kinderziektes maar die zijn inmiddels allang verholpen zijn. De komst van de Hawx Ultra serie heeft de skischoenmarkt destijds flink opgeschud. Want voor smalle voeten was je aangewezen op de vaak Spartaanse race skischoenen. De een of twee weken dat je op skivakantie gaat wil je toch op zijn minst wat comfort. En niet iedere skiër is geschikt om wedstrijdschoenen te dragen.

Vorig seizoen is de S achter de naam gekomen. Er zijn ook wat upgrades uitgevoerd zoals de vernieuwde binnenschoenen

Hoe steekt de Hawx Ultra S technisch in elkaar?

De schachtuitlijning is super aan te passen. Zowel de voorwaartse hoek (forward lean) alsmede de zijwaartse hoek (naar binnen en buiten). Een goede uitlijning zorgt voor een goede stand op de ski’s en voorkomt zelfs voetklachten!  Laat dit wel doen door iemand die er verstand van heeft.

Het TRUE FLEX PU kunststof is zeer licht, kan makkelijk door verhitting bewerkt worden en is relatief temperatuurgelijk waardoor de stijfheid onder alle weersomstandigheden bijna gelijk is. Maar let wel op, even te lang in de oven of op te hoge temperatuur bakken en ze zijn total loss! Het kunststof wordt en blijft dan slap. En geloof me dat komt vaker voor dan je denkt.

De ENERGY BACKBONE aan de achterkant van de schacht zorgt voor een optimale en directe krachtstransmissie.

De 110 S heeft een GOLD LINER dit is de op een na beste binnenschoen van Atomic binnen de Hawx series en de 130 heeft de iets stijvere PLATINUM LINER. De speciale foams in de binnenschoen passen zich continue aan op de voeten. Eventueel kan deze al voorgevormd worden door ze te verwarmen. Echter dit is niet noodzakelijk en doe dit alleen om ruimte winnen. Door zijn hogere schacht is de Hawx Ultra zeer geschikt voor de wat langere onderbenen. 

Wat biedt de Hawx Ultra S?

Een vederlichte skischoen met topprestaties op de piste. Maar ook zeker in de back country staat de Hawx Ultra zijn mannetje (of vrouwtje) De Hawx Ultra is zelfs zo licht dat skiën, lopen (en zelfs rennen) een feest is! Verder is de Hawx Ultra in de 100 ook geschikt voor de wat mindere en lichtere goden op de piste. En dat is vrij uniek voor zo een smalle skischoen. Maar vergis je niet in de Hawx Ultra want hij biedt geweldige prestaties op de piste.

De 110 S versie sluit het meeste aan bij de gemiddelde maar wel sportieve en goede Nederlandse skiër. De 130 kan je kopen als je techniek heel goed is en je knoeperhard wil gaan. 
Bekijk hier onze collectie van Atomic

 

 

Atomic Hawx Prime 130 S Prime 110 S

Review Atomic Hawx Prime S 130/110

Ik heb inmiddels het voorrecht gehad om ruim een maand met deze nagelnieuwe topper van Atomic te werken en moet zeggen dat deze qua pasvorm én comfort alle vorige modellen van de Hawx Prime overstijgt. Natuurlijk zal deze niet bij iedere voet passen en zal je hem daardoor wel in een skiwinkel moeten aantrekken. Maar Atomic makes skiboots great again! De Hawx Prime S in zowel de 110 en de 130 zijn vederlicht. Nog niet zo licht als de het laagvolume broertje de Ultra maar het scheelt niet veel. De Fit voelt stevig rond de voet aan van zowel de 110 als de 130. Alhoewel de 130 een steviger foam heeft. Aantrekken van beide versies gaat heel erg makkelijk en voelt zacht, vooral bij de 130 stijfheid is dat een unicum. 

Hoe steekt de Hawx S 130/110 technisch in elkaar?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de Hawx S geen GripWalk zool (ISO 9253) heeft meegekregen en dat is misschien wel jammer of toch ook niet. De Hawx S heeft nog de gebruikelijke standaard Alpinezool ISO 5355. Meer over GripWalk zolen vindt je bij de intro van deze blog.

Maar niet getreurd, de Hawx Prime S heeft meer dan genoeg te bieden. Wat dacht je van zijn superlichte en revolutionaire PRO LITE constructie schaal gemaakt van !!!TruFlex Poli-Urethaan. Dit soort spectaculaire technische benamingen komen steeds meer voor (bijv. PowerShell (K2), TRI FORCE MATRIX (Nordica). Het houdt in dat de schaal dunner is op plekken waar het niet nodig is en versterkt waar wel nodig. Een soort zoals The Matrix maar dan voor op de piste. 

De TruFlex kunststoftechnologie zorgt ervoor dat de Hawx Prime S temperatuurgelijk is. Dus niet zoals de ouderwetse PU skischoenen die van beton zijn bij -20 en zo slap als een vaatdoek bij +20. Er wordt gefluisterd dat je er buckelpiste mee  in de Sahara mee kan skiën. Maar dat is een gerucht.

De Energy backbone zorgt zoals gebruikelijk voor een progressieve flex dat betekent de skischoenen   steeds stijver worden naarmate je er meer in gaat hangen. Dit voorkomt het compleet doorbuigen van de skischoenen waardoor je controle verliest.

De 110 heeft een totaal vernieuwde schaalspecifieke  Gold liner binnenschoen gekregen en de 130 de iets stijvere Platinum liner.  Beide voorzien van thinsulate isolatie wat voor een aangename temperatuur zorgt.

Wat biedt de Hawx 130 s en 110 s?

Eigenlijk alles wat een moderne skischoen nodig heeft. Met uitzondering dan van een GripWalk zool. De out-of-the box fit is zo goed dat er soms hoogstens een kleine lokale aanpassing nodig is om de perfecte skischoen op maat te hebben. Ze kunnen gebakken worden maar een oven gebruiken wij alleen als het hoogst noodzakelijk is. Immers je wilt niet teveel ruimte krijgen daarom zijn on-spot stretches met ons nieuwste bootfit apparaat van (jawel) Fischer heel effectief en snel! Ga voor de 110 S als je denkt dat je een goede skiër bent en de 130 S als je echt een goede skiër bent.

 

Salomon logo

Salomon bouwt verder op de populaire S/Pro serie en de sportievere semi race-serie S/Max (LV). Dit jaar zet Salomon het succes van de S/Pro voort en komt daar om met een S/Pro HV (hoog volume). Dit is goed nieuws voor skiers met hoge wreven en brede voeten die een lichte en sportieve skischoen zoeken. In plaats van grote lompe klompen met (te) veel ruimte. Deze skischoenen zijn toch al een uitstervend ras. De S/Max is onveranderd gebleven en dat is goed nieuws voor de technische skiers onder ons die niet het koude harde discomfort van een raceskischoen willen.

SALOMON SPRO 110 -120

Review Salomon S/Pro 110-120

De S/pro is de opvolger van de succesvolle maar verouderde XPro. Dan bedoel ik vooral qua pasvorm. Wat maakt de pasvorm dan moderner? Juist ja, allereerst is hij beter en meer anatomisch gevormd. Door gebruikmaking van nieuwere voetmodellen, want voeten evolueren nu eenmaal, voldoet hij nu aan de eisen van de moderne voet. Daarbij is ook de hielfixatie sterk verbeterd, wat voor sommige voeten bij de Xpro een probleem was. De out-of-the-box fit is weer super, mits je een medium volume voet hebt.

Hoe steekt de X Pro 110 of 120 technisch in elkaar?

Allereerst heeft de nieuwe S/Pro ook weer een OVERSIZED PIVOT (scharnier van schaal en schacht)) voor een effectieve krachtsoverbrenging. Maar belangrijk is dat de nieuwe S/Pro een verbeterde rebound (terugvering) heeft en een dynamischer flex. Je kan zeggen hij voelt levendiger aan dan zijn voorganger. De SPro dankt zijn lichte gewicht aan lichter materiaal in de schaal en binnenschoen. De 110 & 130  zijn voorzien van het makkelijker aanpasbare nieuwe 360° CUSTOM SHELL HD kunststof. Dit betekent dat zowel schacht als schaal door verhitting door een bootfitter uitstekend en flexibel aan te passen is.

Responsiviteit is naar een next level gebracht met de introductie van de Coreframe-constructie.  De met glasvezel versterkte inzetstuk bij de middenvoet voorkomt dat de schaal doorbuigt bij zware belasting en beloont je met een zeer directe respons.

Een naadloze binnenschoen maakt het comfortfeest compleet.

Wat biedt de S/pro?

S/Pro heeft alles wat van je een echte moderne en lichte skischoen mag verwachten. Tevens zijn ze GripWalk compatible en dus futureproof. Bekijk hier onze collectie van Salomon

Salomon S Max 110 en 130 carbon 2019


Review Salomon S/Max 110 & 130 Carbon

Deze state-of-the-art skischoenen zijn een lust voor het oog. Salomon is 3 jaar bezig geweest om deze raspaardjes op de markt te brengen.  De S/Max serie gaat zijn tweede jaar in en gelukkig is er niets verandert. De schacht is lekker hoog en bij het aantrekken wordt je voet gewoon vastgezogen. De 110 is uiteindelijk voor de meeste (goede) NL skiërs geschikt. Ben je al race skischoenen gewend dan ga je natuurlijk voor de 130 met carbon inserts in de schaal. De HD custom shell is in handen van een goede bootfitter fantastisch aan te passen. De seamless binnenschoen is naadloos en dat voel je ook!

S/Max 130

Geloof me de 130 is echt superstijf maar oh zo comfortabel voor een bijna race skischoen. De carbon inserts in de schaal van de 130 geven zeer veel rebound en een progressieve flex. Dit betekent een soort gegradeerde flex. Naar mate de S/Max meer doorbuigt naar voren des te stijver ze worden tot het punt dat ze niet verder meer kunnen. De hielpocket van de S/Max serie is een van de smalste op de markt. Dus je hiel zit muurvast. Ook hebben wij gemerkt dat skiërs met een hogere wreef ook comfort kunnen ervaren. Vermoedelijk door de zeer goed uitgedachte wreefvorm van de skischoenen.

S/Max 110

Dit was afgelopen seizoen een van onze absolute best-sellers. mede door zijn goede en zeer vaste fit. Heb je bijvoorbeeld een brede voorvoet maar wel een smalle hiel dan zou dit je schoen kunnen zijn. Hou er wel rekening mee dat we deze skischoen vaak hebben moeten verbreden voor de optimale fit. De HD custom shell laat zich hiervoor makkelijk bewerken. Bij de S/Max 110 zijn de inserts niet van carbon maar van een stevig kunststof hierdoor wordt de flex iets vriendelijker maar blijft hij wel progressief.

Beide modellen zijn zeer licht en hebben allebei ook GripWalk optie. Dus zijn future proof.  Voor een meerprijs kunnen wij deze skischoenen voor u omtoveren tot een volwaardige GripWalk skischoen.

 

Apex skiboot system logo

 

Apex is een Noord-Amerikaans merk met als specialiteit softboot skischoensystemen. In Nederland en Europa wordt er soms nog lacherig over gedaan. Maar geloof mij dit is serieus spul. De bedenkers van het proto-type waren niet zomaar de eerste de beste productontwikkelaars op het gebied van skischoenen. Immers Denny Hanson en zijn broer (Hanson Industrys''s) waren iik de uitvinders van de achterinstapskischoenen. Apex skiboots zijn ontwikkeld in het tijdperk van Carveski's dus ook met het oog op carvetechniek dit maakt ze erg uniek ten op zichte van andere skischoenmerken.

 

Review APEX CRESSTONE & XP ANTERO en ANTERO(S)

Veel skiërs in Nederland zijn nog zeer huiverig wat betreft softboot skischoenen. Want wat de boer niet kent… Apex was het allereerste concept (2006) van de softboot skischoenen. Dat is niet zo gek als de man (Roger Neiley achter onder andere merken zoals Flow snowboarding, Raichle skischoenen en Quicksilver wintersport besluit dat het anders moet en kan. Comfort bij traditionele skischoenen is voor veel skiërs niet weggelegd. Dit komt door medische aandoeningen of voeten die er niet tegen kunnen om in een keurslijf geperst te worden.

De fase dat alleen skiërs Apex skiboots kopen omdat ze lastige voeten hebben is in Amerika en Canada al lang voorbij. Ook de “gewone” skiërs of zelfs veel skiprofessionals (zoals ski patrols) genieten massaal van het comfort en loopgenot van softboot skischoenen.

De Crestone

De Crestone is het allernieuwste type van Apex. Vernoemd naar de Crestone peak in Colorado doet deze zijn All mountain capaciteiten dus eer aan. Net zoals bij alle Apex skischoensystemen heeft de Crestone de Open Chassistechnologie. Oftewel het frame van de softboot. Deze is op allerlei manieren aan te passen. Zowel de voorwaartse stand als de zijwaartse (canting). Ook is de flex aanpasbaar te weten: 95, 105 of 115.

De ‘’walkable’’ softboot Is zeer comfortabel maar geeft in combinatie met het frame een zeer goede hielfixatie. Dat komt door het dubbele BOA sluitsysteem (bekend van de snowboardschoenen). Deze is onafhankelijk verstelbaar, er is er een voor de schachtzone en een voor de voetzone. De zool geeft veel grip en zorgt dat je niet uitglijdt met de softboot.

De Binnenschoen kan door verhitting aangepast worden!

Natuurlijk is de vraag hoe skiën ze, geven ze wel genoeg steun en directheid, het antwoord is ja! Mits je het juiste type voor je voet hebt en de juiste maat. Carven is een feest op Apex omdat ze voor carveski’s ontwikkeld zijn. Toch geldt ook bij Apex het motto: passen en voelen om te kijken of het wat voor je is.

De XP Antero en Antero (S)

De vernieuwde Antero XP  is het pronkstuk binnen de collectie. Deze zeer sportieve softboot skischoen is geschikt voor de goede en snelle skiers. De Antero XP wordt in Noord-Amerika en Canada veelvuldig gebruikt door skiprofessionals. Zoals skileraren, ski patrols, liftpersoneel, hulpverleners etc. Want je hebt immers hele dag warme voeten en je kan snel uit het het chassis en lopen op de softboot.

In vergelijking met de Crestone heeft de Antero XP een extra verstevigde dubbele ankle strap op het chassis voor een zeer goede hielffixatie. De softboot is de stijfste die ze hebben. De Antero valt breed en heeft aardig wat volume dus skiërs met hele smalle voeten kunnen beter de Crestone nemen.

De XP Antero S is geschikt voor smallere voeten en ook damesvoeten. Heeft echter geen ankle strap maar is wel zeer sportief. Wil je meer weten over de modellen? Bekijk hier onze collectie...

Wij verkopen al meer dan 5 jaar softbootskischoenen en hebben hier dus veel ervaring mee. Want ook deze type skischoenen kunnen goed gepersonaliseerd worden voor een perfecte fit.

 

Head ski logo

Head behoort tot de grootste skimerken ter wereld Dit coole merk staat voor kwaliteit en inventiviteit. De Head race department is vanwege hun enorme know-how op het gebied van skischoenen en ski's wereldberoemd. Head voorziet het grootste deel van de skitop van materiaal. Dit leverde een aantal zeer succesvolle skiers op zoals Lindsey Vonn, Aksel Lund Svindal, Bode Miller en good old Franz Klammer. Dit maakt het nou zo interessant als merk omdat alle kennis en ervaring uit haar race department gebruikt wordt bij de ontwikkeling van skischoenen.

De Collectie

Deze bestaat uit een aantal series waarvan de Vector de meest bekende is. Echter gaat de Vector volgend jaar uit de collectie omdat het type al zeker 8 jaar geleden geïntroduceerd is en vervangen gaat worden. De on-piste collectie bestaat nu uit de Raptor, Nexo Lyt, de Edge Lyt en de Cube. De nieuwste technologie van Head is Liquidfit. Hierbij wordt de binnenschoenen bij de hielzone geïnjecteerd met een substantie zodat je een extreem goede hielfixatie krijgt. Echter zit dit niet in alle types.

Head Nexo Lyt RS

Review Head Nexo Lyt RS (LV)

Head heeft het gevoel van hun race-serie de Raptor weten te transformeren naar een skischoen die geschikt is voor een groter groep skiers. De Nexo LYT RS behoort tot de  performance on piste skischoenen en zal veel fanatieke en sportieve skiers bekoren. Mits je niet al te brede voeten/kuiten hebt. Het aantrekken gaat, ondanks dat het een laag volume skischoen is, snel en soepel. Je ervaart ook gelijk een grote mate van comfort maar ook voel je dat je voeten goed omsluiten zijn.

Liquidfit technololgie

Bij de heren 110 , 120 en 130 flex en de dames 110 zijn de binnenschoenen voorzien van Head's Liquidfit technologie. Voor een meerprijs kan een bootfitter een vloeistof inspuiten die ervoor zorgt dat de hielen nog vaster zitten. Want skischoenen worden naar verloop altijd iets ruimer bij gebruik. Dus je bent er zeker van dat je tijdens de gehele levensduur altijd verzekert ben van een goede hielfixatie wat zorgt voor een betere controle over je ski's.

Graphene

Het met Graphene geïnjecteerde kunststof houdt het gewicht laag en zorgt er tevens voor dat het kunststof ongeacht de buitentemperatuur dezelfde stijfheid houdt. De Nexo-LYT RS reageert snel en zorgt voor een goede nauwkeurige canting. De Flexwaarde kan je zelf verhogen of verlagen door de instelschroef op de achterkant van de schacht.

Dahu Ecorce C 01 2022

Dahu ECORCE 01

Dahu skischoenen nemen een bijzondere plaats in op de skischoenenmarkt. Veel mensen in Nederland staan nog sceptisch tegenover dit concept. Want wat de boer niet kent... Daarbij zweven er nog verouderde reviews over het internet. De Dahu skischoenen zijn te soepel, te zwaar, moeilijk aan en uit te doen et cetera.

Comfort en prestatie

Hier komen we bij de cruciale USP's van de Dahu skischoenen. Namelijk comfort én prestatie. Snowboarders weten als geen ander hoe comfortabel softboots zijn. Wat veel mensen aanspreekt is vooral het vrijuit lopen op de softboots. Ook het feit dat koude voeten verleden tijd zijn.

De introductie van de Ecorce

Met de introductie van de Ecorce 01 heeft Dahu het hoger segment opgezocht. Alle modellen van vorig jaar zijn vervangen voor de Ecorce serie. Dit is een next level softboot skischoenen met heel veel comfort en zeer goede ski-eigenschappen.

De softboot van de Ecorce is compleet nieuw ontwikkeld en de resultaten in de U.S.A waren veelbelovend. De boot van de Ecorce 01 is nog lichter, zeer goed waterdicht, warm, comfortabel en geeft in combinatie met het exo-frame door zijn hoge stijfheid veel controle.

Pijnlijke of gevoelige voeten?

Mits de schoenen goed passen en de maat juist is kun je ervan uitgaan dat hinderlijke drukplekken verleden tijd zijn. De gelijkmatige drukverdeling zorgt daarvoor. 

Dahu skischoenen kopen

Ook het aanmeten vereist enige expertise. Wij werken inmiddels al meer dan 6 jaar met softbootskischoenen en kunnen daarom het perfecte paar voor u aanmeten. Ja, ook softbootskischoenen zijn te bootfitten! Bekijk onze collectie hier of vindt meer informatie op deze pagina.

 

Maak een afspraak met onze bootfitter om deze skischoenen te proberen. Bel 0182 514 770 of mail naar [email protected]

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Persoonlijk & deskundig advies
Skischoenen op maat?
Bel 0182 514770 voor een afspraak
Nu ook zwemkleding en zwembrillen