Afspraak maken voor wandelschoenen
Persoonlijk & deskundig advies
Voet- en loopanalyse
Maatwerk
Hulp bij voet- en loopklachten

De meest voorkomende klachten bij wandelschoenen?

Pijn, klachten en blaren bij wandelschoenen

 

Oncomfortabele of slecht passende wandelschoenen kunnen je heerlijke dag wandelen behoorlijk in de weg zitten. Pijn of discomfort aan je voeten betekent dat er iets niet goed zit.

Veel mensen denken dat het komt doordat ze een probleem hebben aan de voeten. Maar meestal is het andersom. 

Loop je te lang op oncomfortabele wandelschoenen dan is het risico groot dat je er een langdurige blessure aan overhoudt.

Pijn aan je voeten bij het wandelen ligt echt meestal aan de wandelschoenen. Natuurlijk kan het soms ook een klacht zijn van medische aard zoals een doorgezakte voorvoet of immobiliteit van de voorvoet.


PIJN, TINTELINGEN EN KRAMP ONDER VOORVOET.

Dit is een vaak voorkomende klacht en kan er voor zorgen dat u niet meer verder kan wandelen. Oorzaak is vaak te weinig of teveel ruimte in de wandelschoen. Er zit veel mobiliteit in de voorvoetbotjes en deze kunnen daardoor samengeknepen worden, De zenuwen tussen de midden of voorvoetbeentjes kunnen bij niet genoeg ruimte in de knel komen te zitten en daardoor.


METATARSALGIE (voorvoetpijn)

Voorvoetaandoeningen kunnen samengevat worden onder het woord Metatarsalgie. Dit behelst bijvoorbeeld Morton Neurosis (stekende pijn tussen de middenvoetsbeentjes). Bij ouder worden verdwijnen de vetkussens onder de voorvoet en zo de natuurlijke demping. Slechte of te oude wandelschoenen hebben vaak geen demping genoeg. Dit resulteert in overbelasting van de voorvoet.

Maar ook kan het zijn dat voorvoetpijn veroorzaakt wordt doordat de voorvoet niet genoeg kan spreiden (lees uitzakken) na lange hikes. Bijvoorbeeld doordat de wandelschoenen te smal zijn. Zelfs bij te grote wandelschoenen kunnen de voorvoeten pijn gaan doen. Door wrijving, klauwen of geen soepele afwikkeling omdat het natuurlijke buigpunt van de zool teveel naar achteren zit. 

HIELSPOOR

De plantar fascia is een dikke band bindweefsel dat langs de onderkant van je voet loopt en de hiel verbindt aan de basis van je tenen. Het werkt als een soort schokdemper die de boog van je voet ondersteunt. Als er teveel spanning op deze band komt wordt deze overbelast. Er ontstaan kleine scheurtjes waardoor er irritatie, ontstekingen en pijn ontstaan. De pijn voelt meestal als een stekend gevoel onder de hiel of boog van de voet. De meeste mensen voelen deze pijn wanneer ze ’s ochtends uit bed gaan. De pijn verdwijnt meestal als de voet opgewarmd is en bewogen wordt. Dit komt doordat de fascia ’s nachts ingetrokken, alsof het zich zelf probeert te genezen. Als je er op stapt ’s ochtends komt er weer een plotselinge druk op.

BLAREN

Blaren ontstaan door druk en wrijving. dat betekent dat er ergens aan de wandelschoenen iets niet goed is. Vaak zijn de wandelschoenen te breed, te ruim of te groot waardoor voet en hiel kunnen schuiven. Maar ze kunne juist ook te krap aitten met name bij de voorvoet. De voet zit instabiel in de wandelschoen en daar houden voeten nu eenmaal niet van. Een goed stabiliserend inlegzooltje kan de klus klaren. Maar te groot is te groot en kan je dus beter een paar goede WANDELSCHOENEN aan laten meten. Zijn ze te krap in de breedte dan kunnen ze opgerekt worden op onze Ultra Cam machine.

KNIE EN RUGKLACHTEN

Bij knieklachten een rugklachten is vaak gebrek aan demping de oorzaak. Wandelschoenen verliezen gedurende de tijd veel demping. Zelfs als ze ongebruikt in de kast staan. Op een gegeven moment kan zelfs de zool er compleet vanaf vallen. De oorzaak hiervan is dat de dempende laag uit kunststoffen bestaat met additieven om deze elastisch te maken. Deze vervliegen na verloop van tijd waardoor de kunststof poreus wordt en af gaat brokkelen. Je kan stellen dat de demping na circa 3 jaar al voor 70% vermindert is bij normaal gebruik. Nieuwe dempende inlegzooltjes kunnen dit gemis gedeeltelijk opvangen.

Rugklachten kunnen ook ontstaan door ongelijke beenlengte, doorgezakte voeten of instabiliteit van de voet in de wandelschoen. Hierdoor bent u niet goed goed uitgelijnd en staat de ruggengraat niet recht. Superfeet zooltjes kunnen instabiliteit in de voet perfect corrigeren! Bij vermoeden van beenlengteverschil kunt u beter uw arts raadplegen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Persoonlijk & deskundig advies
Voet- en loopanalyse
Maatwerk
Hulp bij voet- en loopklachten