Boek een Skibootfit
Persoonlijk & deskundig advies
Voet- en loopanalyse
Maatwerk
Hulp bij voet- en loopklachten

Pijn en klachten bij skischoenen

Pijn en klachten bij skischoenen

Ziet u er ook tegenop om de eerste dagen weer door de pijn heen te moeten? Dan vindt u hieronder waarschijnlijk klacht én oorzaak.

Voeten zijn namelijk van nature gewend vrijuit te bewegen. Aangezien de skischoenen de voeten fixeren zijn ze des te gevoeliger voor druk.

Pijn aan de voorvoet (metatarsalgia)

Misschien wel de meest voorkomende klacht bij skiërs is pijn op en rond de voorvoet. Maar ook koude, dode of tintelende voorvoeten komen vaak voor. Deze voorvoetklachten kunnen door meerdere oorzaken ontstaan. Meestal door instabiliteit van de voet, een medische aandoening (Morton's neuroom) of te weinig ruimte in de skischoenen.

Voorvoet pijn is een absolute topper onder de skischoenklachten. Er zit veel mobiliteit in de voorvoet. De botjes zijn flexibel en kunnen makkelijk samengeknepen worden. Dit vinden de zenuwen en bloedvaatjes tussen op of rond de voorvoetbotjes niet leuk en geven dit aan door pijnsignalen. In het ergste geval wordt de voorvoet helemaal gevoelloos. Dit is het laatste stadium van pijn en moet vermeden worden. Een zenuw kan zo beschadigt raken dat deze altijd gevoelig blijft.

Door een hele hoge wreef kan de voorvoet  ook problemen krijgen. Doordat de clips van de skischoenen de bovenliggende zenuwen kunnen afknellen. Als laatste kan het zijn dat de skischoen in het midden teveel knelt waardoor de hoofdader wordt afgekneld.

De oplossingen kunnen zijn een zooltje op maat te laten maken. Overstappen naar softboot skischoenen (APEX, Dahu) wanneer de pijn als een rode draad door uw skicarrière loopt. Of een bootfitter creëert met bootfittechnieken meer ruimte.

Pijn aan scheenbeen

Dit is misschien nog wel de gevaarlijkste klant. In het Engels heet het ook wel shin bang. Dit wordt bijna altijd veroorzaakt door geen deugdelijk passende aansluitende skischoenen. Vooral bij skischoenen die eind jaren negentig tot mid 20’s geproduceerd is de schachthelling te schuin naar voren gemaakt. Het inmiddels achterhaalde idee hiervoor was dat je op een carveski extreem naar voren moest staan. Alleen vergaten ze daarbij dat veel skiërs dit anatomische beriek niet hebben. Huh, wat is dat, anatomisch bereik?

Het gaat hier om de mate mate waarin knieën naar voren kunnen buigen. Oftewel hoe groot is de dorsale flexie van de voet. Heb je bijvoorbeeld van nature korte pezen of heb je ooit een blessure bij de enkel gehad dan kom je niet ver genoeg om goed contact met de tong van de skischoenen te maken.

Skiërs met slanke kuiten kunnen een te wijde schachtuitgang hebben van de skischoen. Vaak doordat deze te groot zijn of een verkeerde pasvorm hebben. Hierdoor schuift de voet heen en weer en knalt het scheenbeen steeds tegen de tong aan. De enige oplossing is om andere skischoenen te kopen waarbij de schacht mooi om hte onderbeen sluit.

Oppassen!

Indien u pijn aan het scheenbeen heeft dat steeds erger wordt tijdens het skiën stop onmiddellijk om scheenbeenvliesontsteking te voorkomen. Hier kom je namelijk niet zo snel vanaf en zorgt ervoor dat je de rest van de vakantie niet meer kan skiën. Doorgaan met scheenbeschadiging kan zelfs leiden tot bloedvergiftiging.

Enkelpijn

Pijnlijke enkels zijn heel vervelend tijdens het skiën. Bij elke kantenwisseling van de ski’s worden enkels belast en schiet er een pijnscheut uit.

Oorzaken zijn bijvoorbeeld uitstekende enkelbotten die niet genoeg ruimte in de schacht hebben. Maar ook de vorm van de skischoenen kan niet overeenkomen waardoor de uitstulping van de skischoen zit niet op de juiste plaats zit. Of dat de skischoenen te strak gezet moeten worden waardoor de schacht vierkant wordt.

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Persoonlijk & deskundig advies
Voet- en loopanalyse
Maatwerk
Hulp bij voet- en loopklachten