Winkel afspraak maken?
Persoonlijk & deskundig advies
Voet- en loopanalyse
Schoenen op maat
Hulp bij voet- en loopklachten

Schaatsenslijpen | Gouda | Noren | Kunstschaatsen | IJshockey

Schaatsenslijpen Gouda

 

Bij VS-sport slijpen wij op een vakkundige manier alle soorten schaatsen. Wij slijpen zowel vlak (noren en doorlopers) als hol (ijshockeyschaatsen en kunstschaatsen).

Let op! Om iedereen snel te kunnen helpen tijdens drukte, adviseren wij om uw schaatsen(ijzers) vetvrij! (met ontvetter zoals terpentine), schoon en enigszins ontdaan van roest in te leveren. Een beetje roestplekjes is niet erg. Schoonmaakkosten € 5,00 (schaatsvet verwijdering, ontroesting bij erge roest)

 

Kosten schaatsenslijpen:

Vlakslijpen : 15 euro noren, tourijzers en doorlopers (mits enigszins schoon en vetvrij)

Hol slijpen : 19.95 kunstschaatsen, ijshockeyschaatsen

Noren slijpen


Noren hebben een smal ijzer en worden compleet vlak geslepen. Wel moet de radius in orde zijn. De radius (ook wel rocker genoemd) is de ronding van het ijzer .Voor een recreatieve schaatser is een radius van tussen de 22 en 25 meter het beste. Een shorttracker zal bijvoorbeeld een veel kortere radius willen omdat deze kleine rondes rijden. Verder mogen noren geen scherpe uiteindes hebben omdat dat gevaar oplevert voor naderen bij een val. Om het glijvermogen omhoog te krijgen kunnen ijzers na het slijpen gepolijst worden.


IJshockey & kunstschaatsen slijpen


IJshockey en kunstschaatsen worden met een holling geslepen. Dit zorgt voor een betere grip bij kortere wendingen. Tevens voert de holling het water af en ontstaat er glijvermogen. De diepte van de holling kan variëren tot zelfs vlak (wordt soms gebruikt door ijshockeykeepers). Het type ijs is ook bepalend voor de holling Hoe zachter het ijs hoe dieper de holling kan zijn. Maar heel vaak speelt ook persoonlijke voorkeur een rol.

Wanneer moet u uw schaatsen slijpen?


Wanneer u uw schaatsen weer moet laten slijpen is afhankelijk van de kwaliteit van het staal, het type schaats en uw wensen. Noren verliezen (omdat ze vlak geslepen worden) eerder hun scherpte dan bijvoorbeeld ijshockeyschaatsen of kunstschaatsen die hol geslepen worden. Verder zullen goedkope ijzers eerder bramen dan duurdere schaatsijzers. Deze hebben namelijk zachter staal en worden aan de buitenkant vernikkeld om ze hard te maken. Bij duurdere noren zoals de Viking mid of Nagano wordt keihard staal gebruikt. Deze blijven ook relatief lang hun scherpte behouden.

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Persoonlijk & deskundig advies
Voet- en loopanalyse
Schoenen op maat
Hulp bij voet- en loopklachten