Boek een Skibootfit
Persoonlijk & deskundig advies
Voet- en loopanalyse
Maatwerk
Hulp bij voet- en loopklachten

Softboot skischoenen hebben de toekomst

  • Geplaatst op
  • Door Leo Verzijl
  • Geplaatst in Skischoenen
Softboot skischoenen hebben de toekomst

Softbootskischoenen zijn volgens visionair en uitvinder Dan Hanson de toekomst. Dan Hanson stond ook aan de wieg van de conventionele skischoenen met harde schaal. Zijn merk Apex skibootsystems is inmiddels al geruime tijd zeer populair in Amerika. Europa volgt ook en dat is zeker! Naast Apex zijn er ook geweldige softbootskischoenen van het Zwitsere Dahu . Ervaar het ultieme comfort.

Wie wil dat niet? Skiën met hetzelfde comfort waar snowboarders al tientallen jaren blij van worden ? De mythe dat skischoenen pijn moeten doen worden door softboot skischoenen volledig ontkracht.

Wat zijn softbootskischoenen?

Een softbootskischoen bestaat uit een frame oftewel een exoskelet met daarin een softboot. Zeg maar een soort snowboardschoen. Zoals de naam misschien doet vermoeden zijn het echter geen softies. Alle softbootskischoenen zijn namelijk ontwikkeld in het carveski tijdperk en dus met de carveski’s voor ogen. Dus carven gaat uitstekend.

Maar er is meer! Ook softbootskischoenen komen in hardheden. Of eigenlijk gezegd sportievere of recreatievere modellen. Dit zal ik later per merk specificeren.

Hoe koop je goede softbootskischoenen?

Inmiddels werk ik als bootfitter al ruim 4 jaar met softbootskischoenen. Elk merk had in het begin nog wat kinderziektes en ik verwacht dat de nieuwe modellen voor 2019/2020 van alle kinderziektes ontdaan zijn. Maar hoe weet je nu welke softbootskischoenen bij je passen?

Net als bij reguliere skischoenen is passen het devies. Vergelijk eens diverse modellen van diverse merken. Immers als je nog nooit met softbootskichoenen hebt geskied is voelen het devies. Zorg in ieder geval dat je dat doet bij iemand met veel kennis en ervaring. Want ook bij softbootskischoenen geldt te groot is te groot.

Raar maar waar ook softbootskischoenen kunnen op diverse manieren ge-bootfit worden. Om dit te kunnen doen is wel ervaring nodig. Ook ik ben door schade en schande wijs geworden.

Wat zijn de voordelen?

Allereerst zijn er een hoop skiërs en skiesters waarbij traditionele skischoenen geen optie zijn. We krijgen vaak genoeg klanten die al hele lange tijd met veel pijn skiën. Of nog erger die zelfs niet meer op wintersport gingen omdat ze er tegen op zagen om de skischoenen aan te doen. Voor deze mensen zijn de voordelen dat ze weer plezier terug vinden in het skiën simpelweg omdat ze geen pijn meer hebben. Of dat de schoenen zo goed zitten dat het zelfvertrouwen toeneemt. Immers met een skischoen op maat (zonder pijn) ski je zoveel directer, makkelijker en fijner. 

Daarbij komt nog het comfortabele gevoel van altijd warme voeten. Het loopgenot is subliem omdat je op softbootlaars gewoon kan lopen. De zolen hebben een goed profiel voor in de sneeuw dus je glijdt niet snel uit. Kortom er valt genoeg voordeel te halen uit softboot skischoenen.

 

Hoe skiën softboot skischoenen?

Inmiddels kunnen wij putten uit ruim 8 jaar ervaring met softbootskischoenen in de winkel. De kinderziektes (als die er al waren) behoren echt tot het verleden. 

Ze skiën veel beter dan menig andere skischoen. Dat komt omdat ze met het oog op carveski's zijn ontwikkeld. Ook de krachtsoverbrenging is vaak veel beter dan bij reguliere skischoenen. Dit komt doordat ze iets hoger staan en de de hellingshoek van de zool veel beter is afgestemd om te carven. 

 

Welk merk en type passen het beste bij je?

Zeer goede skiërs zullen neigen daar de duurdere versies van Apex en Dahu zoals respectievelijk de Antero (XP) of de Ecorce 01 M135/W110 (dames) terwijl de gemiddelde Nederlandse skiër een voorkeur zal hebben voor de Apex Crestone, Blanka of de Dahu Ecorce 01 

Welke merken zijn er?

Op het moment zijn er 2 merken op de markt. Dat zijn Apex en Dahu. Ieder merk heeft zijn eigen filosofie en insteek. 

Conclusie

De softbootskischoenen zijn beter dan ooit. Het vergt wel een investering maar dan heb je ook nooit meer pijnlijke, zere, koude of tintelende voeten. De krachtsoverdracht is zelfs vaak veel beter dan bij een gemiddelde skischoen.

Natuurlijk zal er komende tijd nog veel scepticisme blijven maar naar mijn mening zal deze komende jaren verdwijnen. 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Persoonlijk & deskundig advies
Voet- en loopanalyse
Maatwerk
Hulp bij voet- en loopklachten