Boek een Skibootfit
Persoonlijk & deskundig advies
Skischoenen op maat?
Bel 0182 514770 voor een afspraak
Nu ook zwemkleding en zwembrillen

Softboot skischoenen hebben de toekomst

  • Geplaatst op
  • Door Leo Verzijl
  • Geplaatst in Skischoenen
Softboot skischoenen hebben de toekomst

Softbootskischoenen zijn volgens visionair en uitvinder Dan Hanson de toekomst. Dan Hanson stond ook aan de wieg van de conventionele skischoenen met harde schaal. Zijn merk Apex skibootsystems is inmiddels al geruime tijd zeer populair in Amerika. Europa volgt ook en dat is zeker! Ervaar het ultieme comfort.

Wie wil dat niet? Skiën met hetzelfde comfort waar snowboarders al tientallen jaren blij van worden ? De mythe dat skischoenen pijn moeten doen worden door softboot skischoenen volledig ontkracht.

Wat zijn softbootskischoenen?

Een softbootskischoen bestaat uit een frame oftewel een exoskelet met daarin een softboot. Zeg maar een soort snowboardschoen. Zoals de naam misschien doet vermoeden zijn het echter geen softies. Alle softbootskischoenen zijn namelijk ontwikkeld in het carveski tijdperk en dus met de carveski’s voor ogen. Dus carven gaat uitstekend.

Maar er is meer! Ook softbootskischoenen komen in hardheden. Of eigenlijk gezegd sportievere of recreatievere modellen. Dit zal ik later per merk specificeren.

Hoe koop je goede softbootskischoenen?

Inmiddels werk ik als bootfitter al ruim 4 jaar met softbootskischoenen. Elk merk had in het begin nog wat kinderziektes en ik verwacht dat de nieuwe modellen voor 2019/2020 van alle kinderziektes ontdaan zijn. Maar hoe weet je nu welke softbootskischoenen bij je passen?

Net als bij reguliere skischoenen is passen het devies. Vergelijk eens diverse modellen van diverse merken. Immers als je nog nooit met softbootskichoenen hebt geskied is voelen het devies. Zorg in ieder geval dat je dat doet bij iemand met veel kennis en ervaring. Want ook bij softbootskischoenen geldt te groot is te groot.

Raar maar waar ook softbootskischoenen kunnen op diverse manieren ge-bootfit worden. Om dit te kunnen doen is wel ervaring nodig. Ook ik ben door schade en schande wijs geworden.

Wat zijn de voordelen?

Kort gezegd: loopgenot en warme en pijnvrije voeten. Bij de merken Apex en Dahu kun je bijvoorbeeld met de softboot uit het frame stappen en er gewoon mee lopen. Okay je moet ze niet als wandelschoenen gaan gebruiken maar ze voldoen ruimschoots om afstanden te lopen van je verblijf naar de skilift. Of om de voetjes van de vloer te doen tijdens de après-ski. Free motion heeft ervoor gekozen om de softboot vast te zetten in het frame en kan er dus niet gelopen worden op de softboot zelf. Maar Freemotion boots zijn daardoor wel een stuk lichter dan de andere merken.

Doordat de softboots uit meerder lagen bestaat inclusief een isolatielaag zijn deze heerlijk warm. Ze zijn ook goed waterdicht. Alhoewel er wat problemen waren met de softboots van Dahu is dat in het seizoen 2019/2020 opgelost met de komst van een compleet nieuwe collectie.

Hoe skiën softbootskischoenen?

Uit onze ervaringen maar ook uit reviews blijkt dat ze zeker niet onderdoen voor schalen skischoenen in het hogere segment. Sowieso skiën ze veel beter dan elke skischoen onder de 350 euro. Er zijn genoeg recensies van skiprofs te vinden die de loftrompet steken over de softboots. Sowieso is de trend dat ook de betere skiërs afstappen van de keiharde Spartaanse racemodellen. Alleen de die hards die geen gezichtsverlies willen lijden houden hier nog krampachtig aan vast. Het is geen geheim dat Body Miller in zijn vrije tijd te vinden is op reguliere en comfortabele Full Tilt skiboots. Ikzelf ben vroeger ook skileraar geweest en heb aan freestyle skiën gedaan. Mij zie je niet meer op raceskischoenen wat een onzin. Nee geef maar heerlijke softboots of een gewone S/Max of Hawx Ultra.

Welk merk en type passen het beste bij je?

Zeer goede skiërs zullen neigen daar de duurdere versies van Apex en Dahu zoals respectievelijk de Antero (XP) of de Ecorce 01 M135/W110 (dames) terwijl de gemiddelde Nederlandse skiër een voorkeur zal hebben voor Free motion, Apex Crestone/Blanka of de Dahu Ecorce 01 M100/W90

Welke merken zijn er?

Op het moment zijn er 3 merken op de markt. Dat zijn Apex, Dahu en Freemotion.  Ieder merk heeft zijn eigen filosofie en insteek. Bij Free Motion zijn ze volledig gefocust op comfort, comfort en nog eens comfort. Wij hebben zelfs soms de meest moeilijke voeten gehad of skiërs met een lange historie van pijn waarbij Freemotion de oplossing was. Apex trouwens ook alleen zijn ze wat duurder en ook stijver. Dahu heeft voor seizoen 2019/20 de complete collectie vervangen voor een totaal nieuw concept de Ecorce 01. Met dit model zeggen ze alle kinderziektes verholpen te helpen.

Conclusie

Het seizoen 2019/2020 wordt het jaar van de softboot. Nu alle merken met belangrijke updates komen zijn ze naar verwachting beter dan ooit. Het vergt wel een investering maar dan heb je ook nooit meer pijnlijke, zere, koude of tintelende voeten. Het loopgemak wordt overall geroemd en de carve eigenschappen ook. Zelfs beginnende skiërs kunnen met gemak softboots kopen, immer veel beginners haken af of hebben een slechte eerstejaars ervaring door pijnlijke (huur)skischoenen.

Natuurlijk zal er komende tijd nog veel scepticisme blijven maar naar mijn mening zal deze komende jaren verdwijnen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de geschiedenis van snowboardschoenen. Op de eerste generatie snowboards kon je alleen met je skischoenen. Daarna werden de comfortabelere hardboots uitgevonden en tenslotte kwamen de softbootsnowboardschoenen. ook deze werden met veel argwaan bekeken na de introductie. Nu is er bijna geen snowboarder meer te vinden die ze niet heeft.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Persoonlijk & deskundig advies
Skischoenen op maat?
Bel 0182 514770 voor een afspraak
Nu ook zwemkleding en zwembrillen