Winkel afspraak maken?
Persoonlijk & deskundig advies
Sporten met een glimlach
Schoenen op maat
Hulp bij voet- en loopklachten

Hoe lang gaan hardloopschoenen mee?

Hardloopschoenen hebben door de gebruikte materialen een beperkte levensduur. Vooral de dempende tussenlaag en zool zijn onderhevig aan verlies van elasticiteit.

LICHAMELIJKE SIGNALEN

Doordat de hardloopschoenen niet goed meer dempen raken bepaalde delen van het lichaam overbelast. Signalen zijn bijvoorbeeld dat je knieën pijn gaan doen of bijvoorbeeld lichte onderrugklachten of enkelpijntjes. Maar ook dat je minder snel hersteld dan voorheen.

TIME & SPACE

Door de bank genomen begint een hardloopschoen na 800 km aan demping verliezen. Dan is de vraag hoe sterk of gevoelig is uw lichaam hiervoor. de ene loper zal bijvoorbeeld na 900 km al de behoefte hebben aan een nieuw paar terwijl de andere loper na 1100 km last gaat krijgen van de verminderde demping. Na 1200 km kun je stellen dat iedere hardloopschoen vervangen moet worden.

Ongebruikt in de kast hebben ze meestal een levensduur van 3 jaar. De demping verdwijnt helaas ook als ze niet gebruikt worden. Dus er is mijn een remedie: blijven hardlopen!

KWALITEIT SPEELT EEN ROL

Uiteraard speelt ook de kwaliteit van de hardloopschoenen een grote rol. De instapmodellen van de bekende merken zijn prima maar zijn toch vaak eerder aan vervanging toe omdat er minder dure materialen voor gebruikt worden. Ook verliezen goedkopere modellen veel eerder aan demping tijdens een run dan de duurdere hardloopschoenen.

TIPS & TRICKS

  • Schrijf onder het inlegzooltje de aankoopdatum van de hardloopschoen. Of fotografeer de aankoopbon.
  • Vervang het inlegzooltje voor een ander exemplaar halverwege (of liefst nog eerder) de gebruiksduur. Met goede inlegzooltjes krijgen je hardloopschoenen zelfs nog een upgrade!
  • Vervang de hardloopschoenen nog voordat ze op zijn. Dan kun je naast de nieuwe ook nog op de oude trainen. Zo kunnen ze nog iets langer meegaan.
  • Loop je 3 of meer keer 10 km en verder per week? Dan is twee paar geen overbodige luxe. Hardloopschoenen hebben namelijk zeker een dag aan hersteltijd nodig.
  • Er zijn ook diverse running apps waar je de aankoopadtum en gelopen aantal km’s van je hardloopschoenen kunt opslaan en bekijken.
  • Bewaar hardloopschoenen als het kan in een donkere omgeving of tas of doos
  • Laat hardloopschoenen niet in de zon staan, hierdoor drogen ze heel snel uit en zijn ze eerder aan vervanging toe.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Persoonlijk & deskundig advies
Sporten met een glimlach
Schoenen op maat
Hulp bij voet- en loopklachten