Winkel afspraak maken?
Persoonlijk & deskundig advies
Sporten met een glimlach
Schoenen op maat
Hulp bij voet- en loopklachten

Goede voetbalschoenen voorkomen blessures

  • Geplaatst op
  • Door Leo Verzijl
  • 0
Goede voetbalschoenen voorkomen blessures

Op de velden lopen steeds meer voetballers waarbij de schoenen niet correct passen. Studies hebben uitgewezen dat er een relatie is met slechtpassende voetbalschoenen en blessures. Mode voetbalschoenen van Nike zijn bijvoorbeeld ook een bron van diverse voet en enkelklachten en met name bij jeugdige voetballers. Is er een relatie tussen voetbalschoenen en blessures?

Goedpassende voetbalschoenen van groot belang voor blessurepreventie

Voetbalschoenen spelen een cruciale rol bij het voorkomen van blessures, pijn en discomfort. Deze blog onderzoekt de relatie tussen slecht passende voetbalschoenen en blessures, en geeft advies over het kiezen van de juiste schoenen om de kans op blessures te verminderen.

Verhoogde Schoen-Oppervlakte-Interactie en Blessurerisico

Een systematische review en meta-analyse heeft aangetoond dat een verhoogde schoen-oppervlakte-interactie geassocieerd is met een verdubbeling van het risico op blessures aan de onderste ledematen in verschillende voetbalcodes. Rotatietractie van schoenen kan biomechanische belasting van de gewrichten in de enkel en knie beïnvloeden, wat kan leiden tot niet-contact blessures aan de onderste ledematen.

Pasvorm en Comfort

Een goede pasvorm is essentieel. Schoenen die te strak of te los zitten kunnen leiden tot blaren, ongemak en blessures. Zoek naar schoenen die strak om de hiel en middenvoet passen, dat betekent voetbalschoenen op maat. Want bij elke maat groter worden ook de hielkuip en brug ruimer. Hou nog wel een klein beetje ruimte in de teenbox.

De beste tip is om ze nooit online te kopen. De grootst gemaakte fout is dat veel voetballers altijd dezelfde schoen kopen. Stel je voor dat deze voetbalschoenen te groot blijken dan loop je dus altijd op te grote voetbalschoenen.

Mensen en voeten zijn aan verandering onderhevig. In principe zal je daarom eens per twee jaar je voeten moeten laten opmeten en analyseren door een voetbalschoenspecialist.

Stabiliteit en Ondersteuning

Stabiliteit in een voetbalschoen is cruciaal om enkelverstuikingen en andere blessures te voorkomen. Kies daarom voor schoenen met verstevigde hielcontouren en tussenzolen die goede ondersteuning bieden aan de voetboog. Of vervang het standaardzooltje voor een custom zooltje zoals de Sidas multi slim of de Sidas Football inlegzool.

 Hogere schoenen kunnen extra enkelondersteuning bieden, maar lage schoenen zijn ook geschikt als ze voldoende stabiliteit bieden. Schoenen die op maat zijn bieden daardoor ook veel meer stabiliteit.

Tractie

Schoenen met de juiste tractie helpen uitglijden en vallen te voorkomen.

Zoek naar buitenzolen met multi directionele noppen die zijn ontworpen voor de specifieke speelondergrond (natuurlijk gras, kunstgras of indoor).

Demping en Schokabsorptie

 

Voldoende demping helpt bij het absorberen van impactkrachten tijdens het rennen en springen. Voetbalschoenen met responsieve tussenzolen en gedempte inlegzolen kunnen de belasting op gewrichten verminderen.

Materiaal en Ademend Vermogen

Kies voetbalschoenen gemaakt van ademende materialen om je voeten droog en comfortabel te houden.

Synthetische materialen zijn vaak lichtgewicht en duurzaam maar ademen minder of helemaal niet. Wie kent niet de penetrante geur die vaak uit Nike voetbalschoenen komen. Dit komt omdat de materialen vooral bij goedkopere types totaal niet ademen waardoor de voeten in een ongezonde broeierige situatie komen. Dit geeft bacteriën de kans om zich te vermeerderen.

Vol lederen voetbalschoenen bieden super comfort en een optimale pasvorm omdat ze zich om de voeten vormen. Ze bieden meer bescherming en ademen heel goed. Het nadeel kan zijn dat sommige types sneller slijten bij kunstgras. Koop daarom altijd de iets beter lederen voetbalschoenen . Het liefst van Kangoeroe-leder. Zoals de Morelia van Mizuno.

Positie specifieke Schoenen

Sommige veldposities kunnen baat hebben bij gespecialiseerde schoenen:

     -Keepers: Schoenen met verstevigde teenboxen voor bescherming.

     -Verdedigers: Stevige schoenen met goede tractie.

     -Middenvelders en Aanvallers: Lichtgewicht schoenen voor wendbaarheid.

Gevolgen van Slecht Passende Voetbalschoenen

Het dragen van slecht passende voetbalschoenen kan inderdaad leiden tot verschillende voetproblemen en blessures. Laten we dit verder verkennen:

Voetpijn en Aandoeningen

Uit een onlangs gepubliceerde Amerikaanse studie bleken tussen 63% en 72% van de deelnemers schoenen te dragen die niet de breedte- of lengtedimensies van hun voeten accommoderen. Slecht passende schoenen zijn geassocieerd met voetpijn en verhoogd risico op blessures van knie, enkele of voeten

Structurele Voetafwijkingen

Slecht passende schoenen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van structurele voetafwijkingen, waaronder aandoeningen zoals hallux valgus (bunion) en tenenvervorming.

Huidlaesies

Likdoorns en eelt zijn veelvoorkomende huidlaesies die kunnen ontstaan door druk en wrijving veroorzaakt door slecht passende schoenen.

Knie- en Enkelproblemen

Bij sporten zoals voetbal kan het dragen van het verkeerde type schoenen de spanning op de knieën en enkels verhogen, wat kan leiden tot beschadigde ligamenten zoals de voorste kruisband (ACL). Dit zien we momenteel vaak voorkomen bij damesvoetballers. Vooral kruisbandblessures.

Schoenkeuze Maakt Verschil

 Voetballers zouden moeten kiezen voor goede schoenen met vaste noppen zolen. Hoewel voetbalschoenen met schroefnoppen meer tractie bieden (nuttig op natte velden met hoog gras), zijn ze ook geassocieerd met een hoger risico op blessures.

Damesvoetbalschoenen

Dames voetballers kunnen het beste echte damesvoetbalschoenen kopen. Dus dat betekent geen herenschoen die omgetoverd is tot damesschoen zoals nog bij Nike en Adidas het geval is. Puma heeft op het moment van schrijven echt voetbalschoenen die gemaakt zijn voor de damesvoet. Immers een damesvoet verschilt enorm van de herenvoet. Ook de noppen zijn aangepast door ze iets lager te maken of anders te positioneren. De schoenen zijn smaller bij de hiel en brug waardoor je meer stabiliteit hebt. Verder valt de trapezium vorm op zoals damesvoeten over het algemeen hebben.

Conclusie

Om blessures te voorkomen, is het essentieel om goed passende voetbalschoenen te kopen bij een echte voetbalschoenspecialist. Maar ook zullen de juiste trainingsregimes gevolgd moeten worden. Volgende keer dat je op het veld staat, zorg ervoor dat je schoenen correct passen!

Raadpleeg altijd een deskundige sportspecialist of podotherapeut als je specifieke zorgen of bestaande voetproblemen hebt! Loop er noet lang mee dppt!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Persoonlijk & deskundig advies
Sporten met een glimlach
Schoenen op maat
Hulp bij voet- en loopklachten