Winkel afspraak maken?
Persoonlijk & deskundig advies
Voet- en loopanalyse
Maatwerk
Hulp bij voet- en loopklachten

Hoe werkt compressiekleding?

  • Geplaatst op
  • Door Leo Verzijl
Hoe werkt compressiekleding?

Dat je voor compressiekleding of compressiekousen geen topatleet of oud dametje meer hoeft te zijn is inmiddels al tot veel sporters doorgedrongen.

Voor alle soorten sporten

Niet alleen voor hardlopers maar ook bij tennissers, skiers of volleyballers zijn de voordelen inmiddels bekend . De werking van compressiekleding is allang bewezen. De kwaliteit van compressiekleding speelt wel een belangrijke rol hierbijn. Slechte compressiekleding kan namelijk averechts werken.

Hoe werkt compressie?

De belangrijkste reden dat deze kleding bestaat is het stimuleren van de bloedcirculatie. Het doel is om de samentrekkende spieren (tijdens beweging) de bloedvaten te laten vernauwen. Hierdoor bereikt bloed het hart veel beter waardoor de spieren beter van zuurstof worden voorzien.

Wat zijn de voordelen van compressiekleding?

Naast het verbeteren van de zuurstoftoevoer van de spieren zijn er nog meer voordelen.  Compressiekleding voorkomt namelijk de ophoping van melkzuur in de spieren. Hierdoor raken de spieren minder snel verzuurd tijdens de trainingen & wedstrijden en helpt  zodoende het lichaam om sneller te herstellen. Het vermindert daarnaast ook de kleine spierontstekingen die ontstaan bij intensief sporten.

Wat je waarschijnlijk nog niet wist…

Compressiekleding verbetert ook de proprioceptie oftewel het vermogen van een lichaam om  positie, oriëntatie,  locatie en beweging te voelen. Hierdoor worden bewegingen nauwkeuriger en de balans verbeterd. Een psychologisch aspect is dat het de perceptie van pijn minimaliseert.

Onze ervaringen

Over het geheel kan je zeggen dat de feedback die wij krijgen van sporters zoals bijvoorbeeld tennissers, hardlopers, wandelaars, voetballers & baanatleten zeer positief is. Vooral bij blessures als shin splints, peesirritaties of zweepslag is het effect zeer positief. Compressiekleding vermindert namelijk spiertrillingen waardoor er minder snel scheurtjes in spierweefsel ontstaan.

Welke merken compressiekleding zijn het beste?

Hierbij houden wij het bij echte compressiemerken. Dit omdat echte compressiemerken veel tijd steken in onderzoek en nauwkeurig samenwerken met topsporters. De bekendste merken zijn: Skins, Compresssport, Herzog en CEP. Ieder merk heeft zijn eigen inzichten en visie. Wij verkopen Compresssport en Skins omdat deze twee merken elkaar goed aanvullen en waarvan de werking wetenschappelijk is aangetoond . Zo heeft Compresssport de lichtste, dunste en koelste compressiekleding. Skins heeft waarschijnlijk de sterkste en duurzaamste compressiekleding.  Overigens maken ze allebei gebruik van gegradeerde compressie. Dus meer compressie waar het nodig is en minder waar het niet nodig is.

Welke soorten zijn er?

Er zijn twee soorten en dat is compressiekleding voor tijdens het sporten en na het sporten (recuperatie of herstelkleding). Compressiekleding welke ontworpen is voor tijdens het sporten mag nooit gedragen worden wanneer het lichaam in rust is. De recuperatiekleding geeft een lichtere compressie en is vaak ook van andere materialen gemaakt en zorgt ervoor dat de spieren sneller herstellen voor de dag van morgen. Ook kan herstellende compressiekleding ook heel fijn en weldadig zijn voor mensen die veel staan of zitten. Het is bekend dat lange vliegreizen er een stuk aangenamer door worden. Bekijk hier compressiekleding van Compresssport.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Persoonlijk & deskundig advies
Voet- en loopanalyse
Maatwerk
Hulp bij voet- en loopklachten