Skischoenen op maat kopen

Skischoenen kopen die bijna als een pantoffel zitten het lijkt een illusie toch? Maar onze masterbootfitter kan een heel eind komen.

Bootfitting is geen wetenschap maar een kunst die maar weinig mensen beheersen. Bootfitters zijn een select gezelschap die zich continue verdiepen in de materie hoe ze skiërs de perfecte skischoenen kunnen aanmeten. Niet alleen voor wedstrijdskiërs, want dat is maar een minimaal deel van alle skiërs. Maar bovenal dat ú van een heerlijke onbezorgde wintersportvakantie kan genieten.

Wil je gelijk weten hoe wij te werk gaan ga dan hier verder… Of lees de informatie hieronder eerst.

Wij werken het liefst op afspraak omdat wij graag de tijd voor u willen nemen. Bellen mag ook 0182 514 770.

Langskomen mag altijd maar we kunnen u niet garanderen dat onze bootfitter u direct kan helpen.

De juiste schaal

Het totaal aantal verschillende soorten skischoenen dat geproduceerd wordt kunnen niet bij elke voet passen. Want elke voet is anders. Daarbij heeft ieder skiër zo zijn eigen wensen. Vind daarom de skischoenen met een schaalvorm die het beste bij de voeten en uw wensen passen.

De juiste maat

Een schatting is dat meer dan de helft van alle skiërs op te grote of te kleine skischoenen skiet. Skischoenen worden om kostenbesparende reden alleen in hele maten gemaakt. Halve maten bestaan niet. Atomic, Salomon en Fischer behoren tot de eerste merken waarbij skischoenen als hele maat (b.v. 27/27.5) wordt aangeduid.

Overdrijf niet

Een skischoen moet goed bij je skistijl en skiniveau passen. Zo heeft het geen zin om hele stijve skischoenen te nemen als je geen hele goede techniek hebt. Dit werkt alleen maar tegen omdat het moeilijk is om goede voordruk te geven (vorlage). Een te slappe skischoen is natuurlijk ook niet goed. Dan kan de skischoen bijvoorbeeld bij een goede of zware skiër te ver doorbuigen. Dit resulteert in minder controle en grip.

Neem goede inlegzooltjes

Zooltjes naar je voeten gevormd zijn een must in schoenen waar je de hele dag in een gefixeerde positie staat. Je wordt minder snel moe en het draagt een groot deel bij aan het comfort gedurende de skidag. De uitlijning van je onderbeen wordt er door bevorderd. Hierdoor ontstaat een beter contact met je ski’s.

Bekijk of er schaalaanpassingen nodig zijn

De meeste skischoenschalen kunnen uitstekend op maat gemaakt worden. Bij uitstekende enkelknobbels kan de schaal wat verder uitgedrukt worden op die plek. Met een breedtestretch wordt de skischoen iets breder gemaakt op de plek waar dat nodig is.

Let op de binnenschoenen

Binnenschoenen worden meestal met de skischoen meegeleverd. Helaas kan je niet kiezen welke binnenschoenen je wilt. Dit betekent dat de standaardbinnenschoen ook soms aangepast moet worden. Soms kan het tactisch beter zijn om er andere binnenschoenen in te doen. Zoals van het merk Palau, Intuition, Boot Doc of Sidas. Deze kunnen dan gevormd of gefoamd worden naar voet en onderbeen. Vooral bij brede kuiten kan dit zeer effectief zijn.

Draag goede skikousen

Als toef op de slagroomtaart gebruik skikousen van een goede kwaliteit. Goedkoop is vaak duurkoop bij skikousen. Goede skikousen geven meer steun, comfort en bescherming. Ze zijn warmer doordat ze droger blijven. Op cruciale plekken zoals scheenbeen of enkel zitten vaak ook goede beschermende paddings. Draag vooral geen te dikke kousen deze houden teveel vocht vast.

Test de skischoenen

Je nieuwe skischoenen altijd uitproberen voordat je op vakantie gaat. Ik kan helaas niet mee (ook al zou ik graag willen)  indien er nog een aanpassing nodig is. De dichstbijzijnde skibaan is Snowworld Zoetermeer.

Tot slot

Wil je fijne skischoenen hebben spreekt het voor zich dat ze gepast moeten worden. Een miskoop is anders snel gedaan en pijnlijke of loszittende skischoenen is wel het laatste wat je wilt. Skischoenen op maat hoeven ook persé niet extreem duur te zijn. Goede skibotten (het Belgische woord voor skischoenen 🙂 ) verbeteren je techniek en zorgen ervoor dat u jaren van een pijnvrije en onbezorgde wintersportvakantie kunt genieten.