Winkel afspraak maken?
Persoonlijk & deskundig advies
Sporten met een glimlach
Schoenen op maat
Hulp bij voet- en loopklachten

Heb ik de juiste hardloopschoenen?

  • Geplaatst op
  • Door Leo Verzijl
Heb ik de juiste hardloopschoenen?

Uit ervaring schat ik dat meer dan de helft van de hardlopers te grote of te ruime hardloopschoenen heeft. En dat zonder zelf te weten. Veel blessures ontstaan door te grote hardloopschoenen

Breedtecompensatie

Veel hardloopklachten zijn echter te voorkomen door de juiste maat of breedte hardloopschoen te kopen. Vooral bij lopers met brede voeten komt het vaak voor dat ze te grote hardloopschoenen hebben om de breedte te compenseren. Het is namelijk de eenvoudigste weg om hardloopschoenen die in de breedte te krap zitten gewoon groter te pakken want dan zijn ze wat breder.

Waarom ontstaan er dan klachten?

De bal van de voet komt namelijk voor het ideale buigpunt van de zool te zitten. Hierdoor klapt de schoen als het ware neer. In de winkel doen wij daarom altijd de luistertest. Omdat een hardloopschoen altijd ruimer wordt gaat de voet als het ware klauwen. De tenen worden ongemerkt gekromd om maar houvast te krijgen. Dit is voor de afrol verre van een ideale situatie met blessures of klachten als gevolg.

Een maatje groter kopen is achterhaald

Een verkoper die zegt dat je hardloopschoenen een maatje groter moet kopen is niet serieus te nemen. De moderne hardloopschoen is zo gemaakt dat ze zonder problemen op maat gekocht kunnen worden.  Als breedte, vorm en buiging van de hardloopschoenen goed bij de voeten passen dan kunnen ze redelijk precies gedragen worden.

Hierover vindt je 5 checkpoints om te controleren of je de juiste maat hebt

1 Doe de hielpocketcheck

Allereerst neemt het volume van de schoen toe als hij een maatje groter is. Vooral rond de hiel kan dat voor blaren of ongemakken zorgen. Check 1: Kijk eens goed naar je oude hardloopschoenen. Als je ziet dat de stof doorgesleten is in de hiel dan klopt er iets niet. Dit komt namelijk door wrijving en geeft aan dat de hiel niet vast genoeg zat tijdens het hardlopen.

2 Doe de buigpunt check

Bij te grote hardloopschoenen wordt het natuurlijke buigpunt niet gebruikt maar buigt de schoen meer naar het midden in plaats van onder de bal van de voet. Dit resulteert in een minder soepele afwikkeling waardoor de voet kan gaan “klappen” tijdens de landing. Ook kan een branderig gevoel onder de voorvoet ontstaan doordat er te veel wrijving is. Check 2: Luister of je voeten niet te hard neerklappen bij de landing.

3 Check de schoenen op slijtage aan de neus

Te grote hardloopschoenen zorgen dat de voeten overmatig schuiven. Ook moeten Met name zie je vaak dat er een gat ontstaat waar de grote teen het bovenwerk raakt. Immers de grote teen zit niet waar hij hoort en er is dus geen versteviging en daarbij schuift de voet heen en weer in de schoen tijdens het lopen waardoor er een gat ontstaat. Check 3: Kijk of de bovenkant van de neus doorgesleten is.

4 Check veterstand en bovenwerk

Bij te grote schoenen worden de veters vaak erg strak aangetrokken De hardloopschoen raakt daardoor zijn natuurlijke vorm kwijt. Daarbij worden bloedvaten en zenuwen op de wreef afgekneld en kunnen er klachten aan de voeten ontstaan. Check 4: Beoordeel de vorm en kijk of de meterstand nauw is geworden

5 Doe de klauwcheck

Als laatste is er het feit dat de voeten gaan “Klauwen”, dit resulteert in 5 mooie afdrukken van de tenen in het inlegzooltje. Check 5: Ook dit kan jezelf nakijken door het zooltje eruit te halen en te kijken of er gaten of rondjes zitten bij de plaats waar de tenen zitten. Bij het klauwen tijdens het hardlopen verlies je veel energie maar bovenal wordt de balans verstoord. Een ontspannen voet heeft altijd de beste balans.

Voorkom blessures en doe de check of kom eens naar onze winkel dan kunnen wij vrijblijvend even kijken.

Expert tip: Koop altijd hardloopschoenen die op maat zijn voor de fijnste loopervaring (passen dus)!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Persoonlijk & deskundig advies
Sporten met een glimlach
Schoenen op maat
Hulp bij voet- en loopklachten