ZATERDAG 27 MEI VRIJMARKT BIJ VS-SPORT VAN 9.00 TOT 14.00
Winkel afspraak maken?
Persoonlijk & deskundig advies
Voet- en loopanalyse
Maatwerk
Hulp bij voet- en loopklachten

Eindelijk zijn er damesvoetbalschoenen!

Eindelijk zijn er damesvoetbalschoenen!

Hoe kan het nu dat het zo lang geduurd heeft dat er voetbalschoenen zijn die speciaal voor damesvoeten ontwikkeld zijn? Meer dan 80 % van de vrouwelijke voetbalsters ervaart volgens onderzoek pijn aan de voeten. Is er een relatie met blessures en het moeten dragen van heren- of zelfs kindervoetbalschoenen?

Dat de damesvoet een compleet andere anatomie heeft dan de heren weten ze bij de meeste andere sporten allang. Er zijn al heel lang dames volleybalschoenen, hardloopschoenen, tennisschoenen etc. te koop. De vraag waarom de grote voetbalmerken dit zo hebben laten versloffen is een absoluut raadsel. Het ruikt zelfs naar een lichte vorm van gemakzucht. Immers de meeste heren voetbalschoenen worden gemiddeld vanaf maat 38 geproduceerd. Heb je kleiner dan dat dan werd je zelfs gedwongen om kinder voetbalschoenen te kopen! Nou die zijn dus helemaal niet geschikt voor de damesvoet.

Volgens onderzoek onder 350 speelsters van het ECA kampt meer dan 80% van de damesvoetballers met pijn en klachten veroorzaakt door hun (heren of kinder) voetbalschoenen. Dat is extreem veel. 

Maikel Caarels, de podotherapeut van de voetballers en voetbalsters van FC Twente vermeld in een artikel in de Volkskrant dat maar liefst 40% van de voetbalsters komen met klachten door slechtpassende voetbalschoenen. Bij de mannen is dit maar 10-20 %.

In de winkel meet ik aardig wat voeten op en analyseer ze ook. En werkelijk er is geen voet hetzelfde! Ook de linker en de rechtervoet zijn twee verschillende werelden.. Een voet bestaat uit 26 botjes, dat is 2/3 van het totaal aantal botten in het menselijk lichaam. Deze botjes moeten bijna allemaal samenwerken om de voet af te te laten ontwikkelen. Dus als er iets verstoord wordt door slecht schoeisel dan worden ze niet blij. Zie hieronder de anatomie van een voet.

 

Vrouwenvoeten kenmerken zich door een hogere voetboog, smallere hiel en brug in combinatie met een bredere voorvoet (trapezium vorm). Om het nog lastiger te maken verschilt de voorvoet ook met die bij de heren. Uiteraard zijn niet alle damesvoeten hetzelfde en kunnen ze soms lichtelijk overeenkomen met heren voeten en vice versa. Kevin de Bruyne is blessuregevoelig en test ook damesvoetbalschoenen. En sommige topspeelsters zijn wel blij met de heren versie. Of ze weten natuurlijk niet beter. Zolang een voetbalschoen fijn zit, op maat is en je er geen ongemakken van krijgt is het goed. Vergeet echter niet dat een mens evolueert in het leven en de voeten dus ook.

Al jaar en dag dezelfde voetbalschoenen dragen is in veel gevallen niet bevorderlijk. Waarom laten hardlopers elk jaar opnieuw hun voeten opmeten en analyseren en voetballers niet. Terwijl de sport minstens zo belastend is. Ja ik loop al jaren op dezelfde schoenen wordt er gezegd. Totdat je door gaat vragen en blijkt dat er toch wat oneffenheden zijn in het comfort. 

Voetbalschoenen aanpassen en zooltjes

Okay, je kan een heren voetbalschoen aanpassen door ze op een speciale UltraCam machine te verbreden (net zoals bijvoorbeeld dat bij wandelschoenen en skischoenen kan). Verder plak ik wel eens een speciale foamsticker aan de binnenkant van de hielkap om deze smaller te maken. Ook met gebruik van speciale voetbal inlegzooltjes zoals die van Sidas of customzooltjes op maat kan je veel bereiken. Sowieso is het vervangen van het standaard 3 eurocent zooltje voor een beter exemplaar een goed idee. Deze bieden veel stabiliteit en demping (zeker ook op kunstgras). Zo voorkom je dat de enkels zwikken en sta en loop je stabieler.

Verder als je voetbalschoenen ook maar een maatje te groot of te ruim zijn resulteert dit al direct tot energie- en comfortverlies tijdens het (hard) lopen. Het optimale buigpunt zit verkeerd (waardoor ook de noppen) en de zool is te lang. Hierdoor ga je meer stampen, veel fanatieke hardlopers weten dat en willen niet achteraan het veld lopen.

Welke damesvoetbalschoenen zijn er?

Op het moment van schrijven zijn er maar 3 echte dames voetbalschoenen. Zo is er de Phantom Luna van Nike, de Puma Future Ultimate W's en de smallere Ultra Ultimate W's. Verder kan je ook bijvoorbeeld denken aan een Neo Pro van Mizuno vanwege de smallere hiel en flexibelere zool of de Puma King Ultimate met vega leder die je goed kan verbreden.

De kenmerken van een goede damesvoetbalschoenen zijn:

-smallere hielkuip en brug

-In combinatie met een bredere voorvoet (plaat)

-Lagere noppen met een iets andere plaatsing

-Ander plaatsing optimale buigpunt bij de de voorvoet

-Flexibelere zool

Samengevat, damesvoetbalschoenen kunnen de oplossing zijn bij voetpijn en klachten, een aangepaste herenvoetbalschoen ook.

Belangrijkste tip! Koop ze niet online en zeker niet als je al klachten hebt! Maar laat ze aanmeten. Het liefst met een loopanalyse.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Persoonlijk & deskundig advies
Voet- en loopanalyse
Maatwerk
Hulp bij voet- en loopklachten