Skischoenflexwaarde Fischer skischoen op piste

Hoe absoluut zijn skischoenflexwaardes of indexes? Is bijvoorbeeld elke skischoen met dezelfde flexwaarde ook net zo stijf?

Bijna elk merk skischoenen gebruikt oplopende getallen gekoppeld aan de productnaam. Bijvoorbeeld in de Atomic Hawx serie heb je de Hawx 80, 90, 100, 110, 120 en 130.

Dit is een getal dat aangeeft hoe stijf de skischoen is binnen de serie. Deze staan ook altijd op de skischoenen aangegeven. Een skischoenflexgetal loopt van het getal 30 (denk aan jeugdschoenen) tot 170 (vooral in raceseries) in tientallen. Hoe lager het getal des te flexibeler de skischoen is maar dan wel binnen de serie.

Flexwaardes zijn niet absoluut!

Hou rekening met het feit dat flexwaardes, ook al hebben ze een gelijk getal, enorm kunnen verschillen. Wedstrijdskischoenen zijn in een 11o flex veel stijver dan bijvoorbeeld all mountainskischoenen. Het is maar (zoals eerder vermeld) een aanduiding in de serie. De sportiever de serie de stijver de skischoen in een gelijk flexgetal.

Hoe kies ik dan de skischoen met de beste stijfheid voor mij?

Het antwoord is passen en voelen. Natuurlijk is het in de winkel gemiddeld 20 graden terwijl het op de piste -10 kan zijn op skivakantie. Advies hierbij is dan ook erg belangrijk. Een skischoenverkoper die zijn vak verstaat kent alle skischoenen en hun eigenschappen. Hij of zij kan voor u de beste stijfheid uitzoeken in de skischoen serie die het beste bij uw voeten passen. U kan dan zelf voelen of de mate van doorbuigen van de skischoen bij u past. Bij veel skischoenen is de stijfheid ook te reguleren. Uw bootfitter doet dat voor u!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *