Bij VS-sport slijpen wij op een vakkundige manier alle soorten schaatsen. Wij slijpen vlak (noren en doorlopers) en slijpen hol (ijshockeyschaatsen en kunstschaatsen).

Snelservice

Wij slijpen schaatsen het hele jaar door en hebben snelservice. Als u uw schaatsen ‘s ochtends brengt dan kunnen ze ‘s middags klaar zijn. Verder kunt u in onze winkel in Gouda ook schaatsen kopen. Wij geven alle schaatsen geslepen mee! Dat is handig als je gelijk het ijs op wilt.

Wanneer moet u uw schaatsen slijpen

Wanneer u uw schaatsen weer moet laten slijpen is afhankelijk van de kwaliteit van het staal, het type schaats en uw wensen. Noren verliezen (omdat ze vlak geslepen worden) eerder hun scherpte dan bijvoorbeeld ijshockeyschaatsen of kunstschaatsen die hol geslepen worden. Verder zullen goedkope ijzers eerder bramen dan duurdere schaatsijzers. Deze hebben namelijk zachter staal en worden aan de buitenkant vernikkeld om ze hard te maken. Bij duurdere noren zoals de Viking mid of Nagano wordt keihard staal gebruikt. Deze blijven ook relatief lang hun scherpte behouden. Om deze goed scherp te krijgen gebruiken we speciale slijpbanden.

Noren slijpen

Noren hebben een smal ijzer en worden compleet vlak geslepen. Wel moet de radius in orde zijn. De radius (ook wel rocker genoemd) is de ronding van het ijzer .Voor een recreatieve schaatser is een radius van tussen de 22 en 25 meter het beste. Een shorttracker zal bijvoorbeeld een veel kortere radius willen omdat deze kleine rondes rijden. Verder mogen noren geen scherpe uiteindes hebben omdat dat gevaar oplevert voor naderen bij een val. Om het glijvermogen omhoog te krijgen kunnen ijzers na het slijpen gepolijst worden.

IJshockey & kunstschaatsen slijpen

IJshockey en kunstschaatsen worden met een holling geslepen. Dit zorgt voor een betere grip bij kortere wendingen. Tevens voert de holling het water af en ontstaat er glijvermogen. De diepte van de holling kan variëren tot zelfs vlak (wordt soms gebruikt door ijshockeykeepers). Het type ijs is ook bepalend voor de holling Hoe zachter het ijs hoe dieper de holling kan zijn. Maar heel vaak speelt ook persoonlijke voorkeur een rol.