Winddoek VS-sport bij TIOD Gouda

Vijf 5 jaar VS-sport

Het is een zwoele broeierige mei zomeravond als we de winkel van VS-sport betreden op de Nieuwe Haven. Daar gaan we (TIOD) in gesprek met het trio Leo Verzijl, Tineke Bont-Spee en Mieke Smit.

Al ruim 5 jaar actief

Tussen de koffie en thee door vertelt Leo: “ja het is nu alweer 5,5 jaar geleden dat we ons avontuur begonnen. Het was nog midden in de crisis. Iedereen keek ons vertwijfelt aan als we vertelden wat onze plannen waren toentertijd. En dan ook nog eens met zijn drieën…..  vult Mieke aan.
Leo volgde in die periode een HBO studie Informatie Management en werkte parttime bij Verzijl Sport, net als Tineke. Na 40 jaar Verzijl Sport kwamen wij samen op straat te staan. Mieke kwam uit de mode en werkte bij Anna van Toor.
Eigenlijk is het heel raar gelopen. Leo moest voor zijn studie een bedrijfsplan maken en toen Mieke hoorde wat dat plan omvatte zei zij gelijk: ‘ja maar dit is leuk’. Stukje bij beetje werd toen het idee geboren. “Sportproducten op maat en klanten met een blij gevoel de winkel uit laten gaan” .
Ja, vult Tineke aan. “Wij waren zelf gelijk enthousiast en geloofden in het plan. Maar, … je moet natuurlijk ook je thuisfront nog eens mee hebben. Zo gingen onze mannen indertijd ook mee naar de bank..”

Een voortvarende start

Op 1 december kregen we de sleutel en op 7 januari 2012 zijn we geopend.
Echte Gouwenaren weten het waarschijnlijk nog wel: het pand is van David Drost, de oude groenteboer.

Normaliter is het eerste jaar bij het opstarten van een nieuw bedrijf erg lastig. Hoe was dat bij jullie?
“Gek genoeg was die start eigenlijk gelijk best positief. Het was na jaren weer eens echt een koude winter en mensen wilden weer schaatsen. En we pakten natuurlijk ook gelijk de wintersport mee.”
Leo: ‘het leuke was dat de schaatsers ons via de website gelijk wisten te vinden. We slijpen schaatsen en verkochten natuurlijk ook schaatsen.

Skischoenen op maat (bootfitting)

Daarnaast zijn we gespecialiseerd in het op maat maken van skischoenen en hebben we klandizie uit het hele land en zelfs buitenland. De internationale term hiervoor is bootfitting. Leo is Master Bootfitter maar we bereiken uiteindelijk grote klanttevredenheid als team. Het op maat maken van skischoenen vereist veel ervaring en enige podologische kennis.

Skischoenen op maat zijn allang niet meer alleen weggelegd voor mensen met moeilijke voeten, brede kuiten of medische aandoeningen. Ook de skiërs die normaliter weinig tot geen klachten hebben komen voor de sensatie van een skischoen die als een handschoen om je voet sluit.   In Nederland staan we ook echt in de top 3 als je kijkt naar skischoenen op maat en zijn erkent door de ‘Masterfit University’.  Leo deelt zijn ervaringen middels blogs voor skiinformatie.nl en eigen website. Daarnaast staat hij als bootfitter in contact met al zijn collega’s  middels een wereldwijd platform om specifieke problemen voor te leggen aan elkaar.

Ambachten en service
Ski’s slijpen gebeurt op eigen machines door onze techneut. Een ambacht die je steeds minder vaak tegenkomt door opkomst van de slijprobots. Toch trekt dit daarom veel klanten uit Zuid-Holland. Leo en Mieke zijn beiden ook zeer ervaren racketbespanners.  “We kunnen zeggen dat we inmiddels al veel rackets bespannen en dat is fijn” aldus Mieke.

Kleding en schoenen op maat

Verder worden bij VS-sport voeten professioneel opgemeten en indien nodig met behulp van een podoscoop geanalyseerd.  “Hierdoor kunnen wij de juiste hardloop-, tennis of wandelschoenen voor onze klanten uitzoeken” aldus Leo. Qua tenniskleding proberen we ons ook te onderscheiden. Je ziet dat mannen vaak teruggrijpen op merken als Nike en Adidas, maar bij ons zie je ook hele leuke merken als Limited, Luhta, Bjorn Borg, Head en Pure Lime.
Tineke veert op: “ik wil ook wel even aangeven dat wij Tiod zeer waarderen als vereniging. Uiteraard sponsoren wij, maar tegelijkertijd is het ook zo dat Tiod en haar leden zich heel loyaal opstelt naar ons. Dat is natuurlijk heel erg leuk. En, wij zijn natuurlijk altijd graag ook trouwe gast op de biefstuk avond. Echt gezellig is dat.”

Mond tot mond en gunfactor

Mieke en Tineke: onze klandizie krijgen wij echt van mond tot mond reclame en natuurlijk is het belangrijk dat je zelf ook je gezicht hier en daar laat zien. We gaan dus ook naar de clubs toe, zoals laatst voor een ladies night bij De Woerd. Naast Gouda, krijgen wij ook best veel aanloop van klanten uit Haastrecht, Stolwijk, Reeuwijk en Waddinxveen. De gunfactor speelt dan ook een belangrijke rol, dat is ook de manier waarop wij als het ware ‘organisch groeien’.

Sportevents en speciale avonden

Ook investeren wij in kleinschalige sportevents die zich richten op meer individuele sportactiviteiten en aansluiten bij onze kernaanpak. Laatst hadden we een event van Hoka one one hardloopschoenen. Dan staan er ’s avonds toch zo’n 25 man in je zaak en zorgen we voor een hapje en drankje. Natuurlijk koopt niet iedereen iets op zo’n avond, maar ze onthouden je toch en komen dan vaak ook weer terug.

Ook stonden wij aan de wieg (samen met Triatleet Andy Koolmees) van GO!uda Sport’. Goudasport is een Facebookcommunity voor sportevents met meer dan 700 volgers. Sinds kort is zelfs vereniging GO!udasport opgericht. Goudasport organiseert klein- en grootschalige laagdrempelige sportevents zoals de Goudse Singels swim (10 september!), de Goudse lichtjesloop of de Goudasfaltloop. Maar ook Open water zwemclinics, inline-skatetrainingen, Kids runs etc.. Wij ondersteunen dit en werken hier aan mee. Dit sluit natuurlijk wel heel erg goed bij ons aan.

No regrets

Last but not least komt de samenwerking tussen het trio nog even ter sprake. De dames richten zich op de styling, Mieke doet de boekhouding en Leo richt zich op alle online activiteiten. Tineke lacht: ach, het gaat eigenlijk allemaal prima. We doen allemaal ons ding. Én het getal 3 is ook best handig bij het nemen van besluiten. En ja, ook bij ons dondert het best wel eens, maar daarna is het weer over en gaan we over tot de orde van de dag. Wij genieten alle drie van het klantencontact en de persoonlijke contacten die we hebben met onze klanten. In die zin zijn we ook een soort praathuis, waar mensen ook even gezellig bijkletsen. We hebben met heel veel klanten echt een leuk contact. Nee, wij hebben geen spijt van dit avontuur!

Met dank aan TIOD. Clubwebsite: http://www.tiod.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *