ZATERDAG 27 MEI VRIJMARKT BIJ VS-SPORT VAN 9.00 TOT 14.00
Winkel afspraak maken?
Persoonlijk & deskundig advies
Voet- en loopanalyse
Maatwerk
Hulp bij voet- en loopklachten

De strijd om de carbonplaat hardloopschoen

De strijd om de carbonplaat hardloopschoen

Er heerst een ware revolutie in de hardloopwereld. Ontketend door de slimme engineers en de nog slimmere marketeers van Nike. Soms vraag je je af waarom is daar niet eerder aan gedacht. Het idee is simpel plaats een carbonvezelplaat tussen het beste foam dat je hebt en je hebt een superschoen. Maar hoe eerlijk is het? Wat zijn de alternatieven?

Je kan Nike een ding nageven maar op het gebied van marketing en creëren van hypes zijn ze bijna onverslaanbaar. Wie had ooit gedacht dat een hardloopschoen van 280 euro die maar 200 kilometer meegaat als zoete broodjes over de toonbank zouden gaan? In de tijd van de (halve of hele) marathon hype gaan recreatieve en fanatieke wedstrijdlopers dus ver om de concurrentie voor te blijven. Genoeg redenen voor andere merken om ook in de Carbonhype te stappen.

Is het wel eerlijk?

De carbonvezelplaten werken als een soort springveren in hardloopschoenen waardoor de energie die je erin stopt voor 70-80% ook terugkrijgt. Energy return, zoals dit met een mooi woord heet, is de laatste jaren bij de meeste hardloopmerken het toverwoord. Op dat gebied werd een groot merk als Asics het kind van de rekening. Te lang blijven hangen in een jaren 80 technologie (lees Gel). Doodsbang om er vanaf te stappen terwijl andere merken zoals Brooks, Nike, Hoka of On running met compleet nieuwe technologieën kwamen die erop gericht waren om de hardloper zijn zuurverdiende energie terug te geven bij elke pas.

De World Athletics was ineens haastje repje om met nieuwe regels te komen. Zo mag het foam niet dikker zijn dan 40 mm en er mag maar één carbonplaat in de schoen. Hé wat jammer nou zou je denken. Ik was net bezig om kleine straalmotoren in mijn hardloopschoenen te verwerken. Denk ook maar eens aan de stiekume fietsmotortjes die in frames van fietsen gestopt worden. Juist ja, technologische doping.

Feit is wel dat de vier snelste officiële marathontijden voor heren in de geschiedenis, en zeven van de top 10, in de afgelopen 18 maanden neergezet zijn door Nike gesponsorde atleten. Tsja, daar kom je dan met je ordinaire gel-schoenen. Bij voorbaat al kansloos, hoe hard je ook traint. Je moet er als fanatieke loper toch niet aan denken tijdens je prestatieloop ingehaald te worden door je buurvrouw of buurman die toevallig een keertje meedoen voor de lol!

Sebastian Coe (voorzitter World Athletics) vindt dat de integriteit van de sport door de carbonplaattechnologie niet in het geding komt. Roberto de Castella daarentegen vindt dat het indruist tegen de "spirit" of athletics. En zo zijn er wel ontelbare meningen over het wel of niet toestaan van Carbonplaat hardloopschoenen.

Voor wie?

Om optimaal resultaat te hebben van carbonschoenen is een goede hardlooptechniek wenselijk. Het blijven immers wedsstrijdschoenen en voelen vrij radicaal aan door een steilere neusdrop. Elk foutje kan worden afgestraft. Omdat dit type schoenen nu nog in de Niche fase zitten vinden ze hun weg naar een select publiek zoals; (sub) topatleten, wannabee Kipchoge’s, fanatieke tijdlopers, of een groep die beroepsmatig onder een tijd moeten lopen. Het mag duidelijk zijn dat het overgrote deel  bronstige mannen zijn die deze schoenen kopen. Maar over niet al te lange tijd zullen vrouwen toch ook overstag gaan als gevolg van omgekeerde emancipatie.

Wat zijn de beste Carbonplaat wedstijdschoenen?

Ofwel welke zijn er nu of later verkrijgbaar? Door de grote vraag wereldwijd kan het zijn dat ze uitverkocht zijn.

De Nike Zoom X Vaporfly Next%

Kypchoge liep zijn wereldrecord op een prototype van de Nike Air Zoom Alphafly NEXT%. Deze hardloopschoenen met een waarschijnlijke prijs van circa €300,- zijn uitverkocht. Je kan ze nog wel via bieding kopen maar dan moet je wel even 800 euro of meer neertellen. Zoom X is het speciaal gebruikte superfoam samen met Vaporweave bovenwerk en een carbonvezelplaat maken dit de snelste schoen ooit. Nadeel is wel de korte levensduur van 200 km (dit is €1.37 per kilometer). Daarnaast heeft Nike ook nog de iets “voordeligere” Nike ZoomX Vaporfly NEXT%

De Hoka one one Carbon X

Hoka zag de bui al hangen en kwam met de snelheid van het licht ook met een Carbonplaat hardloopschoen. De Carbon X was geboren. En wat blijkt ook niet gek. Ook hier ontstond een run op. De Carbon X heeft dezelfde principes als de Nike’s alleen zijn deze een stuk “goedkoper” en gaan ook nog eens bijna 4 keer zolang mee. Naast de “gewone” Carbon X komt Hoka ook uit met een gelimiteerde special van de Carbon X namelijk de Carbon X SPE. Verder kan je de Hoka Carbon X ook gebruiken als je een iets minder gezegende hardlooptechniek hebt.

De Brooks Hyperion lite

Ook Brooks heeft sinds kort een superschoen. De Hyperion Elite. Ook deze voldoet aan de verwachtingen. Maar helaas gaan deze ook maar tot 200 KM mee en is dus echt alleen voor de grote portemonnee. Ook deze heeft een soort superfoam en uiteraard een carbonplaat. Voor 30 april 2020 staat een tweede versie gepland, misschien wordt er aan de levensduur gesleuteld.

Alternatieven:

De Cloudboom van Onrunning

Onrunning werkt al sinds zijn oprichting al met speedboards. Alleen niet van carbon maar van kunststof. Feit is wel dat wij bij VS-sport al vele malen gehoord hebben dat  je op schoenen van dit Zwitserse merk ook echt sneller loopt. In juni vindt dan ook de lancering plaats van een compleet nieuwe marathon wedstrijdschoen waarin On al zijn technieken en kennis hebben ingestopt. Uiteraard ook voor zien van een plaat maar alleen is deze van kunststof. De nieuwe Cloudboom belooft dan ook veel goeds om op een “eerlijkere manier” je tijden te verbeteren.

Als er een nieuwe Carbonplaat hardloopschoen uit is zal er weer een update volgen.

Deze blog is geschreven door ervaren hardloopspecialist en bootfitter Leo Verzijl van VS-sport.

 

 

 

 

 

 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Persoonlijk & deskundig advies
Voet- en loopanalyse
Maatwerk
Hulp bij voet- en loopklachten