Bel voor een afspraak 0182 514 770
De beste sportproducten op maat
Nr 1 sportspeciaalzaak in Gouda en omgeving
Eerlijk en persoonlijk advies

De beste skischoenen seizoen 2018 - 2019

  • Geplaatst op
  • Door Leo Verzijl
  • 0
De beste skischoenen seizoen 2018 - 2019

Lees alles over de beste en nieuwste skischoenen van het seizoen 2018-2019. Er komen regelmatig nieuwe modellen bij als we meer informatie hierover hebben.

Wat zijn de beste skischoenen? Allereerst zijn de beste skischoenen de schoenen die het beste bij je profiel passen. Dat is wanneer de maat klopt, de breedte goed is, de hielfixatie op orde is en de schacht naadloos aansluit bij de onderbenen. Daarbij mag je natuurlijk ook geen PIJN OF KLACHTEN hebben. In dit artikel lees je alles over de nieuwste technologie op het gebied van skischoenen.  Onze bootfitter selecteert de beste skischoenen voor 2018/2019 op nieuwheid (introductiejaar niet langer dan 3 jaar geleden), pasvorm, aanpasbaarheid, prijs/kwaliteit, comfort en prestatie.

Trends in technologie

De technologie van skischoenen heeft de laatste paar jaar een vlucht genomen. Skischoenen wegen steeds minder. Dit komt  door het gebruik van steeds lichtere materialen (kunststoffen) en slimmere constructies waarbij op strategische plekken kunststof dunner gemaakt of juist verstevigd wordt.

Ook is er meer aandacht gekomen voor het comfort van de binnenschoenen door bijvoorbeeld gebruikmaking van betere isolerende en beschermende materialen. Thermischvormende materialen zorgen ervoor dat de binnenschoenen beter om de voet en onderbeen sluiten.

Koude voeten?

Aan koude voeten wordt ook steeds meer gedacht. Zo zijn er binnenschoenen die door middel van een ingebouwde accu en verwarmingselement voeten de hele dag warm houden. Verder zijn er skikousen met verwarming die oplaadbaar zijn. Ook kan je denken aan speciale EVA binnenschoenen of inlegzooltjes met verwarmingselement.

Betere aanpasbaarheid

Skischoenen zijn ook steeds beter aanpasbaar geworden. De bootfittechnieken en -apparatuur  hiervoor zijn inmiddels legio. Een goede bootfitter kan daardoor best veel. Dit is wel afhankelijk van het materiaal en de mogelijkheden van de skischoenen. 

Softbootrevolutie

Daarnaast is er de opkomst van zogeheten softboot skischoenen. Dat zijn een soort snowboardschoenen waarmee je in en uit een frame kan stappen. Dit zijn volwaardige skischoenen met dezelfde prestaties maar wel met het comfort waar snowboarders al heel lang van profiteren. Merken zoals bijvoorbeeld als APEX en DAHU zijn hierin gespecialiseerd.

Grip Walk technologie

2 jaar geleden werd de Grip Walk technologie geïntroduceerd. De traditionele vlakke hiel- en teen stukken werden vervangen door hiel- en teenstukken met meer grip en een rondere vorm waardoor je veel makkelijker kan lopen op skischoenen. Ook bergaf een stukje lopen is een stuk veiliger geworden omdat het risico op uitglijden een stuk verminderd is. Bijna alle skischoenen die dit jaar, en sommige modellen ook vorig jaar, geïntroduceerd zijn hebben Grip Walk. Met uitzondering van de race skischoenen. Mocht je het Grip Walk systeem willen, informeer dan eerst of de skischoenen compatible zijn. Sommige skischoenen worden standaard al geleverd met Grip Walk.

Informeer ook of je skibindingen geschikt zijn voor Grip Walk!

 

Here we go!

De beste skischoenen voor 2018/2019 in dit artikel zijn geselecteerd door onze bootfitter op nieuwheid (introductiejaar niet langer dan 3 jaar geleden), pasvorm, aanpasbaarheid, prijs/kwaliteit, comfort en prestatie.

We hebben de skischoenen gerangschikt in  3 categorieën:

LV (laag volume) voor voeten met smalle hielen en laag volume

MV (medium volume) voor voeten met een gemiddelde hielbreedte en medium volume en breedte

HV (hoog volume) voor de brede voet met veel volume. Vaak ook met hoge wreef.

 

Atomic Hawx Ultra 110 S en 130 S beste skischoen


Atomic Hawx Ultra 110s of 130s (LV)

De Ultra-serie is 3 jaar geleden geïntroduceerd als lichtste skischoen ooit van Atomic. Er waren toen nog wat kinderziektes die inmiddels allang verholpen zijn. De komst van de Hawx Ultra serie heeft de skischoenmarkt flink opgeschud. Want voor smalle voeten was je aangewezen op de vaak Spartaanse race skischoenen. De een of twee weken dat je op skivakantie gaat wil je toch op zijn minst wat comfort. En niet iedere skiër is geschikt om wedstrijdschoenen te dragen.

Dit seizoen is de S achter de naam gekomen. Er zijn ook wat upgrades uitgevoerd zoals de vernieuwde binnenschoeben

Hoe steekt de Hawx Ultra S technisch in elkaar?

De schachtuitlijning is super aan te passen. Zowel de voorwaartse hoek (forward lean) alsmede de zijwaartse hoek (naar binnen en buiten). Een goede uitlijning zorgt voor een goede stand op de ski’s en voorkomt zelfs voetklachten!  Laat dit wel doen door iemand die er verstand van heeft.

Het TRUE FLEX PU kunststof is zeer licht, kan makkelijk door verhitting bewerkt worden en is relatief temperatuurgelijk waardoor de stijfheid onder alle weersomstandigheden bijna gelijk is. Maar let wel op, even te lang in de oven of op te hoge temperatuur bakken en ze zijn total loss! Het kunststof wordt en blijft dan slap. En geloof me dat komt vaker voor dan je denkt.

De ENERGY BACKBONE aan de achterkant van de schacht zorgt voor een optimale en directe krachtstransmissie.

De 110 S heeft een GOLD LINER dit is de op een na beste binnenschoen van Atomic binnen de Hawx series en de 130 heeft de iets stijvere PLATINUM LINER. De speciale foams in de binnenschoen passen zich continue aan op de voeten. Eventueel kan deze al voorgevormd worden door ze te verwarmen. Echter dit is niet noodzakelijk en doe dit alleen om ruimte winnen. Door zijn hogere schacht is de Hawx Ultra zeer geschikt voor de wat langere onderbenen. 

Wat biedt de Hawx Ultra S?

Een vederlichte skischoen met topprestaties op de piste. Maar ook zeker in de back country staat de Hawx Ultra zijn mannetje (of vrouwtje) De Hawx Ultra is zelfs zo licht dat skiën, lopen (en zelfs rennen) een feest is! Verder is de Hawx Ultra in de 100 ook geschikt voor de wat mindere en lichtere goden op de piste. En dat is vrij uniek voor zo een smalle skischoen. Maar vergis je niet in de Hawx Ultra want hij biedt geweldige prestaties op de piste.

De 110 S versie sluit het meeste aan bij de gemiddelde maar wel sportieve en goede Nederlandse skiër. De 130 kan je kopen als je techniek heel goed is en je knoeperhard wil gaan. 
Bekijk hier onze collectie van Atomic

Nodiva Pro Machine 110 en 130


Nordica Pro machine (LV)

De Pro machine serie is dit jaar nieuw en wat een indruk maakten de skischoenen op de ISPO in München (de grootste inkoopbeurs voor wintersport). De eerste laag volume skischoen voor de consument van Nordica heeft (te) lang op zich laten wachten maar het resultaat is een gestroomlijnde stoere piste carver.

Red dot award

Nordica heeft voor de Pro machine het prestigieuze Red Dot award gekregen. Deze awards worden toegekend aan producten met mooi design gekoppeld aan innovatie.

Hoe steekt de Nordica Pro Machine technisch in elkaar?

Het belangrijkste is om te weten dat Nordica door gebruik van het TRI FORCE MATRIX FRAME de skischoenen aanzienlijk lichter hebben gemaakt. Deze technologie zorgt tevens voor een betere krachtstransmissie. In de overlap is juist weer zachter plastic gebruikt zodat je makkelijker in de schoen komt.

De ISOTHERM 3D CORK FIT R LACED (alleen in de 120 en 130) binnenschoen is voorzien van een veter en heeft kurk rondom het enkelgedeelte voor een betere isolatie en meer hielfixatie. Alleen de 110 versie in de serie heeft een andere binnenschoen welke iets zachter en comfortabeler is (ook de prijs).

De Pro Machine 130 (GW) en 120  (GW) is op de zool voorzien van een GRIP WALK systeem. De vorm, het rubber en de groeven zijn ontwikkeld met Michelin samen. Dit alles zorgt voor veel comfort en grip tijdens het lopen. Mochten je bindingen nog niet geschikt zijn voor Grip Walk dan zitten er in de doos nog een paar traditionele hak en steenstukken. De 120 en 110 versie zijn Grip Walk compatible en kan je de GW hak en teenstukken erbij kopen indien gewenst.

De INFRARED technologie (alleen bij de 120 en 130) behelst een makkelijker te verwarmen kunststof aan de zijkanten van de schaal bij de voorvoet. Heb je bijvoorbeeld nog net iets meer ruimte nodig aan de zijkanten van de voet dan kan een bootfitter die in een oogwenk creëren.

Wat biedt de Nordica Pro machine series?

Een skischoen die zeer nauw om de voeten sluit en met veel precisie skiet. De 130(GW)  kan je zelfs qua gevoel met een race skischoen vergelijken. En is dus alleen geschikt voor skiërs met veel techniek. De gemiddelde en niet al te zware Nederlandse skiër met een wat krapper budget vindt in de 110 een uitstekende partner om dagenlang met veel comfort van de pistes af te knallen. Bekijk hier onze collectie van Nordica

K2 Recon 120 LV en Recon 130 MV


K2 Recon 120 en 130 (MV)

Maakt je borst maar nat! Ook K2 komt met een hypermoderne ultralichte skischoen dit seizoen. En dat is vrij uniek. Deze medium volume skischoen is een geweldig comfortabele en toch ferme ALL MOUNTAIN skischoen. De K2 Recon komt in een 100, 120, 120 heat (met verwarmde binnenschoen) en een 130 versie. 

Hoe steekt de K2 Recon technisch in elkaar?

Zijn lichtheid heeft de Recon te danken aan de POWERSHELL technologie. Met het gebruik van 4 verschillende hardheden TPU’s (thermoplastisch PU kunststof) en verschillende wanddiktes van de schaal wordt het gewicht aanzienlijk gereduceerd zonder concessies te doen aan de prestaties. De harde TPU’s zijn geplaatst op de plekken waar de meeste stijfheid nodig is, zoals de onderkant en achterkant van de skischoen, en de zachtere waar comfort gewenst is zoals bij de instep.

Thermoplastisch PU kunststof is makkelijk en snel te verwarmen en aan te passen. Zowel lokaal met een heat gun of in een oven. Tevens heeft TPU minder of geen last van een Memory effect.

De FUSION SPYNE is een met hardere kunststof geïnjecteerd gedeelte aan de achterkant van de schacht. Dit zorgt voor een optimale en responsieve voorwaartse flex en extra stijfheid aan de zijkant voor betere en directere kantengrip.

De binnenschoen is van ULTRALON en komt bij Intuition vandaan. Ultralon is een EVA kunsstof welke zich door verhitting compleet aanpast aan de voeten en onderbeen. Daarbij is het een van de meest isolerende en dus warmste kunststoffen voor een binnenschoen.

De binnenschoenen van de 120 en 130 versie komen met een zeer goede Power strap. Deze Powerstrap kan je door de speciale gesp zeer goed en gedoceerd vastzetten rond de kuit en scheen. Dit zou eigenlijk verplichte kost voor elke skischoen moeten zijn!

Wat biedt de K2 Recon?

Heel veel comfort! Met de Recon worden je voeten van ‘s ochtends vroeg tot de liften sluiten verwend. K2 is een oerdegelijk merk en dat is ook terug te vinden in de skischoenen. De Recon 130 is voor een zeer goede all round skiër. Terwijl de 100 een gemiddelde skiër uitstekend bedient. Bekijk hier onze collectie van K2.

Salomon X pro 110 en 120

De Salomon X-Pro 110-120 (2019)

De X-pro voor 2019 is een stuk lichter geworden! En zo volgt deze topper de trend. De goede pasvorm blijft hetzelfde en maakt dat deze skischoen geschikt is voor een hoop voeten die een medium volume hebben mits een niet al te hoge wreef.

Hoe steekt de X Pro 110 of 120 technisch in elkaar?

Allereerst heeft de niewe X Pro ook weer een OVERSIZED PIVOT (scharnier van schaal en schacht)) voor een effectieve krachtsoverbrenging. Maar belangrijk is dat de nieuwe XPro een verbeterde rebound (terugvering) heeft en een dynamischer flex. Je kan zeggen hij voelt levendiger aan dan zijn voorganger. De X Pro dankt zijn lichte gewicht aan lichter materiaal in de schaal en binnenschoen. De 110 heeft een 360° CUSTOM SHELL. Dit betekent dat zowel schacht als schaal door verhitting aan te passen is. Ook is het PU kunststof van de Custom Shell verbeterd. Waardoor het iets soepeler wordt na verhitting dan de oude Custom Shell. Verder heeft de X Pro 2019 een verbeterde MY CUSTOM FIT 3d binnenschoen. Met iets meer ruimte door de stretched toe box.

Wat biedt de X Pro 110 (2019)?

De pasvorm is bijna als vanouds en zo niet beter, dus erg goed. Vooral bij de tenen voelt hij beter en minder krap aan. Het is een echte moderne en lichte skischoen die nog jaren meegaat. De X Pro gaat hel veel skiërs in alle soorten maten veel plezier bieden. De verwachting is dat het een echte topseller wordt.
Bekijk hier onze collectie van Salomon

Salomon S Max 110 en 130 carbon 2019


Salomon S/Max Carbon

Deze compleet nieuwe state-of-the-art skischoenen zijn een lust voor het oog. Salomon is 3 jaar bezig geweest om deze raspaardjes op de markt te brengen. Geloof me de 130 is echt superstijf maar oh zo comfortabel. De schacht is lekker hoog en bij het aantrekken wordt je voet gewoon vastgezogen. De 110 is uiteindelijk voor de meeste (goede) NL skiërs geschikt. Ben je al race skischoenen gewend dan ga je natuurlijk voor de 130 met carbon inserts in de schaal. De HD custom shell is in handen van een goede bootfitter fantastisch aan te passen. De seamless binnenschoen is naadloos en dat voel je ook!

Bekijk hier onze collectie van Salomon

 

Banner Fischer Curve 130 2019

 

Fischer RC 4 Curve 130 pbv & fv

De RC 4 curve 130 is vorig seizoen door Fischer gepresenteerd als de ultieme skischoen voor bootfitters. Inmiddels heb ik daardoor genoeg tijd gehad om alle mogelijkheden te ontdekken. En dat is veel! Van voor naar achteren en van onder naar boven het is allemaal aan  te passen. Maar dat maken de skischoenen ook kwetsbaar. Immers je moet wel een goede bootfitter hiervoor hebben die weet wat hij doet.

Hoe steekt de X RC 4 Curve 130 technisch in elkaar?

Allereerst heeft deze Fischer skischoen natuurlijk een vacuümschaal & technologie gekregen. De 130 is er in een vacuüm full fit versie en in een PBV (powered by vacuüm) uitvoering. Het enige verschil hiertussen, is behoudens de prijs, dat de schacht van de 130 niet van Vacuplast is. In stijfheid maakt dat geen verschil. Een vacuplast schacht zou wel voor de uitlijning iets kunnen uitmaken ware het niet dat de schacht van de curve standaard al heel goed uit te lijnen is door de dubbele canting schroeven. Tevens kan de hellingshoek van de schacht optimaal afgesteld worden door bijgeleverde inserts. Ook kan de schacht met bijgeleverde inserts iets gedraaid worden zodat de stijfheid gereguleerd kan worden.

Het bootboard (dit ligt onder de binnenschoen) is voorzien van markeringen zodat je deze exact op de millimeter af kunt slijpen. Deze bootfittechniek wordt gebruikt als er meer ruimte bovenop de voet gecreëerd dient te worden.

Wat biedt de RC 4 Curv 130?

De Curv serie heeft een heel mooie pasvorm waarover het algemeen redelijk veel voeten in kunnen. Het volume zweeft ergens tussen laag en medium. Er is plenty of ruimte voor de voorvoet of anders is er nog genoeg voorvoetruimte te creëren.

De binnenschoen is voorzien van een afneembare spoiler aan de achterzijde en de tong kan naar voren en achteren verschoven worden door een klittenband mechanisme. Dit heeft een zeer positief effect op de hielfixatie.

De Curve serie is opgenomen in de categorie race van Fischer. Daarmee gezegd dat de Curve serie gemaakt is voor de betere lattenbijters onder ons is. Voor wie carven een eitje is.

Maak een afspraak met onze bootfitter om deze skischoenen te proberen. Bel 0182 514 770 of mail naar info@vs-sport.nl

 

Deze skischoenen worden binnenkort gereviewed

Dahu Monsieur Ed

Deze softboot skischoenen komen net uit productie. Bekijk de Monsieur Ed alvast hier...

 

Gerelateerde pagina's:

Wat zijn skischoenen op maat?

Wat kosten skischoenen op maat?

Pijn en klachten bij skischoenen

Collectie herenskischoenen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Bel voor een afspraak 0182 514 770
De beste sportproducten op maat
Nr 1 sportspeciaalzaak in Gouda en omgeving
Eerlijk en persoonlijk advies